Ερντογάν: Το Ιράν προσπαθεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή




Μάρτιος 26, 2015.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Ιράν να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή,  είναι ενοχλητικές και από τις προσπάθειες αυτές έχουν διαταραχθεί χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου.


Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ιράν για την υποστήριξή του  στο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, λέγοντας ότι μια πολιτική που υποστηρίζει έναν δολοφόνο 300 χιλιάδων ανθρώπων στη Συρία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης, ότι οι συγκρούσεις στην περιοχή και την Υεμένη έχουν εξελιχθεί σε μια σεκταριστική  μάχη και κάλεσε το Ιράν να αποσυρθεί.

«Το Ιράν πρέπει να αλλάξει την άποψή του. Πρέπει να αποσύρει όσες δυνάμεις έχει στην Υεμένη, καθώς και στη Συρία και το Ιράκ και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητά τους», είπε.

Νωρίτερα, σήμερα, ο Ερντογάν έκανε κάποιες παρόμοιες παρατηρήσεις σχετικά με την κρίση στην Υεμένη και επέκρινε τη συμμετοχή του Ιράν στην περιοχή.

«Ο στόχος του Ιράν είναι να αυξήσει  την επιρροή του στο Ιράκ. Η χώρα προσπαθεί να κυνηγήσει τους μαχητές του ισλαμικού κράτους,  από την περιοχή μόνο και μόνο για να πάρει τις θέσεις τους», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που έδωσε στο France 24.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr