Τουρκία: Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπέρ του ‘προεδρικού’ συστήματος διακυβέρνησης





Μάρτιος 29, 2015.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέφρασε την υποστήριξή του στη μετάβαση από την τρέχουσα κοινοβουλευτική διακυβέρνηση σε ένα προεδρικό σύστημα, αναφερόντας ότι το νέο προεδρικό σύστημα θα πρέπει να περιλαμβάνεται  στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP.


Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς που τον θέλουν να αντιδρά  σε ένα προεδρικό σύστημα, δηλώνοντας ότι το σημερινό σύστημα στην Τουρκία δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα και δημιουργεί μια σύγκρουση των αρχών στο εσωτερικό του κράτους.

Είπε, επίσης, ότι η πρόταση για ένα προεδρικό σύστημα  κα ένα νέο σύνταγμα θα πρέπει να περιληφθούν  στον εκλογικό προγραμματισμό του AKP,  και πρόσθεσε ότι  η πρόθεση του κόμματος για μια τέτοια αλλαγή στη χώρα, έχει γραφτεί  από τον ίδιο.

Σε όλη την ιστορία  της σύγχρονης Τουρκίας, το σύστημα διακυβέρνησης έχει γίνει ένα καυτό θέμα συζήτησης που ξεκίνησε από τον όγδοο πρόεδρο, Τουργκούτ Οζάλ και συνεχίστηκε με τον ένατο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τέθηκε πάλι από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το προεδρικό σύστημα είναι αυτό που ταιριάζει στον τουρκικό λαό.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr