Έντι Ράμα: Να ενταχθούν Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο στη Στρατηγική Αδριατικής –Ιονίου




Μάρτιος 30, 2015.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, πρότεινε το Κοσσυφοπέδιο και την FYROM,  να συμμετάσχουν  άμεσα στην περιφερειακή στρατηγική Αδριατικής – Ιονίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Koha Ditore”.


Ο Ράμα κατά τη συνάντηση  στην Πεσκάρα της Ιταλίας, επανέλαβε ότι οι μακρο-περιφερειακές στρατηγικές πρέπει να είναι συνδεδεμένες με τις εθνικές στρατηγικές.
«Ελπίζω ότι  σύντομα πρέπει να συμπεριληφθούν στην περιφερειακή στρατηγική το Κοσσυφοπέδιο και η FYROM, ώστε να γίνει η συνεργασία στην περιοχή περισσότερο ολοκληρωμένη.

Η μακρο-περιφερειακή στρατηγική είναι «ένας νέος δρόμος που έχει ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των γειτόνων, προωθώντας την ειρήνη μέσα από μία στρατηγική οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας», όπως είπε ο Ράμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  τον Ιούνιο του περασμένου έτους, εισήγαγε μια ευρωπαϊκή στρατηγική με στόχο την ανάπτυξη της Αδριατικής- Ιονίου.

Αυτή είναι η τρίτη ευρωπαϊκή μακρο-περιφερειακή στρατηγική (μετά τη Βαλτική και τις παραδουνάβιες χώρες), και έχει ως κύριο στόχο τη στενότερη συνεργασία των χωρών στη λεκάνη Αδριατικής –Ιονίου στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, του τουρισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της θαλάσσιας οικονομίας.


Η Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου, αποτελείται σήμερα από οκτώ χώρες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία) και τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Οι οκτώ χώρες αναφέρονται σε έναν πληθυσμό 70 εκατομμυρίων κατοίκων.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr