Η Γαλλία αντιτάχθηκε σε διεύρυνση του ΝΑΤΟ




Μάρτιος 4, 2015.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί προτεραιότητα. Η θέση του Παρισιού είναι ότι οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, θα πρέπει να αμφισβητηθούν», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση του με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως αναφέρει το βουλγαρικό ‘Κρος’ επικαλούμενο το «France 24».


Η Γαλλία δεν υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και  πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Ντονμπάς, είναι η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στο Μινσκ, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Ολάντ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ  να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητές τους για «να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε διάφορες απειλές».

Η τελευταία διεύρυνση του ΝΑΤΟ έγινε τον Απρίλιο του 2009, όταν στη Συμμαχία εντάχθηκαν η Αλβανία και η Κροατία, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών σε 28.  Ενώ άλλες 15 χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα «συνεταιρισμός για την Ειρήνη» που θεωρείται ως πρώτο στάδιο  για ένταξη στη Συμμαχία.

Οι χώρες που βρίσκονται σε ενταξιακή διαδικασία είναι τρεις: η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η FYROM. Φιλοδοξίες προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν εκφράσει  η Ουκρανία και η Γεωργία.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr