Τουρκία: Ο αφοπλισμός του PKK θα ευνοήσει τη χώρα στην ενέργεια





Έρευνα για πετρέλαιο σε κουρδικές περιοχές




Μάρτιος 3, 2015.

Η Τουρκία θα διερευνήσει για πετρέλαιο στα πεδία Χιντιρίν και Κομάν, κοντά στο όρος Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.


«Έχουμε συνάψει συμφωνίες με τη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών θα διερευνήσουμε για πετρέλαιο εκεί», είπε στην Άγκυρα σε μια συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Hacettepe.

Ο Γιλντίζ ανέφερε ότι «οι δηλώσεις του φιλοκουρδικού  Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) σχετικά με το ζήτημα του αφοπλισμού της τρομοκρατικής ομάδας (PKK) είναι ένα σημαντικό βήμα και για την ενέργεια».


«Ειδικά στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία έχουμε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θα έχουμε περισσότερους πόρους μετά την αφαίρεση της πίεσης του PKK από εκεί», είπε ο Γιλντίζ (φωτό).

Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα αγωνίζεται για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος από το 1984 και οι τρομοκρατικές επιθέσεις του έχουν  στοιχίσει περίπου 36 χιλιάδες ζωές στην Τουρκία.

Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταχωρίσει το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις, σημειώνει η «Γενί Σαφάκ» και συνεχίζει: 

Ο Γιλντίζ είπε ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να σημάνουν  και μια μικρή έκπτωση για τους Τούρκους καταναλωτές, όχι όμως περαιτέρω.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πρόσθετη έκπτωση για τους Τούρκους, λόγω των τιμών του αργού πετρελαίου», είπε.


-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr