Βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ εγκαθίσταται στη Ρουμανία




Απρίλιος 1, 2015.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα,  σχολιάζοντας τις συνομιλίες που είχε στο Βουκουρέστι με τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη,  στρατηγό Philip Mark Breedlove δήλωσε ότι, η Ρουμανία θα εκπληρώσει την απόφαση του ΝΑΤΟ, να τοποθετήσει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό της συμμαχίας.


«Το μόνο που μπορώ να σας πω αυτήν τη στιγμή, είναι ότι η Ρουμανία είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πόντα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα εγκατασταθεί στη χώρα βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός της συμμαχίας.

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι η ηγεσία της Ρουμανίας  συμφωνεί πλήρως σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας στη Συμμαχία.

Νωρίτερα, όπως σημειώνει το Ukrinform,  ο Breedlove δήλωσε ότι η απόφαση να
τοποθετηθεί βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία αναμένεται να υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Τόνισε ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες.

Τον Φεβρουάριο, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να συστήσουν έξι μονάδες διοίκησης και ελέγχου στην Εσθονία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αποφασίσθηκε, επίσης,  η συγκρότηση μιας  Ομάδας Υψηλού Συναγερμού, ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης της συμμαχίας και η αύξηση της , από 13 χιλιάδες άνδρες σε 30 χιλιάδες.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Alexander Grushko, δήλωσε ότι η απόφασή του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις ανατολικές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, αλλάζει την στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη.

Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στις 27 Μαρτίου ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει να κινηθεί προς τα ανατολικά,  αλλά είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr