Σκόπια: Οι πολίτες ψήφισαν κατά της αλλαγής του Εμπορικού Κέντρου- πλήγμα Γκρούεφσκι




Προκαταρκτικά αποτελέσματα:  Οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του GTC και κατά του «Σκόπια 2014»




Ο επικεφαλής του δήμου του Κέντρου, της πόλης των Σκοπίων, Αντρέι Ζερνόφσκι




Γράφει  από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Απρίλιος 26, 2015.


Μέσα από το αυτοσχέδιο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην πόλη των Σκοπίων για τη διατήρηση του πιο σημαντικού αστικού ορόσημου, του μεγάλου Εμπορικού Κέντρου της Πόλης  (GTC), που βρίσκεται στο δήμο του Κέντρου, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν μαζί την αποτυχία και τη νίκη.


Η παρούσα εθνική κυβέρνηση της FYROM, που στηρίζεται από το VMRO-DPMNE, είχε οργανώσει μια σειρά από σαμποτάζ για το δημοψήφισμα, με παρακράτηση των καταλόγων του εκλογικού σώματος,  με καταστροφή εκλογικών κέντρων και εντάσεων πλησίον αυτών,  καθώς και φωτογραφήσεις των ανθρώπων που πήγαιναν να ψηφίσουν (Το VMRO-DPMNE είχε εκδώσει απόφαση που έλεγε ότι οι πολίτες που θέλουν να αλλάξει η πρόσοψη του Εμπορικού Κέντρου και να λάβει μια ψευδο-κλασική μορφή, έπρεπε να μείνουν στα σπίτια τους).

Η απόφαση αυτή του κόμματος (απόφαση για εκφοβισμό των πολιτών) επέτρεπε στο να γίνει ένας οπτικός διαχωρισμός των αντιπάλων του, και πιθανόν  να έχουν επιπτώσεις στην οικονομική τους ασφάλεια και άλλες πτυχές της ζωής τους).

Σύμφωνα με τους επιβλέποντες στην εκλογική διαδικασία, η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε αρκετές οδούς στα Σκόπια οργανώθηκε σκόπιμα, καθώς και δεκάδες ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες, στις οποίες λειτουργούσαν εκλογικά κέντρα είχαν απενεργοποιηθεί (για να μην έχουν πρόσβαση οι ηλικιωμένοι).

Ωστόσο, πάνω από το 45% του πληθυσμού της πόλης ψήφισε, με εκτιμώμενο αριθμό 90-92% από αυτούς να ψηφίζουν υπέρ της διατήρησης της μοντέρνας όψης του Εμπορικού Κέντρου.

Ενώ απομένει να φανεί, εάν οι επίσημοι αριθμοί θα δώσουν ένα αποτέλεσμα πάνω από το 50%, το οποίο απαιτείται  για τη νίκη, γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή η ψηφοφορία, αποτελεί μια συμβολική  απόρριψη του σχεδίου του Νίκολα Γκρούεφσκι  για «την αποκατάσταση της Αρχαίας Μακεδονίας» και την ίδρυσή της στην πόλη των Σκοπίων.

Ο δήμος ο οποίος από την άποψη της κοινωνικής δημογραφίας έχει τον υψηλότερο πλούτο και τους πιο μορφωμένους πολίτες και ο οποίος καθοδηγείται από δήμαρχο της αντιπολίτευσης, τον Αντρέι Ζερνόφσκι από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), παρ’ όλες τις δυσκολίες απέρριψε την εκ των πραγμάτων μεγαλομανία του Γκρούεφσκι και γελοιοποιήθηκε πολλαπλά με το αστικό πείραμα το οποίο έχει σχεδιασθεί για να μεταδώσει την αίσθηση  της «σύνδεσης» με την κλασική αρχαιότητα της Βόρειας Ελλάδας.

--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr