Η πισίνα του προκαθήμενου της Εκκλησίας Κύπρου





Απρίλιος 27, 2015.

Κολυμβητική δεξαμενή διαθέτει πλέον η Αρχιεπισκοπή, και μάλιστα στην ταράτσα της.
 Εδώ και έναν περίπου χρόνο στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας διεξάγονταν οικοδομικές εργασίες που έδιναν την εικόνα ότι γίνονταν για την υποστήριξη του κτηρίου λόγω φυσιολογικής φθοράς.


 Ωστόσο, οι οικοδομικές εργασίες τελικά στο κτήριο δεν γίνονταν για υποστήριξη λόγω φθοράς, αλλά για την εγκατάσταση και λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής στην ταράτσα του.

 Εξάλλου, η χωροθέτηση πισίνας στην οροφή κτηρίου συνεπάγεται σημαντικές εργασίες δομικής στήριξής του, αφού λόγω της πισίνας το κτήριο επιβαρύνεται με τεράστιο βάρος λόγω του όγκου του νερού.


Επιπλέον, όπως πληροφορείται ο «Π», για την εγκατάσταση πισίνας στην οροφή του αρχιεπισκοπικού μεγάρου ο ιδιοκτήτης μπορούσε να αποφύγει τις πολεοδομικές αρχές, καθόσον η χρήση του κτηρίου δεν εξαρτιόταν από οποιαδήποτε εκκρεμότητα (όπως παραχώρηση πολεοδομικής άδειας και άλλων συναφών αδειών).


Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κατασκευή πισίνας στην οροφή υφιστάμενου κτηρίου συνεπάγεται πολλά κόστη, όπως και πολλούς κινδύνους.


 Χαρακτηριστικά (σύμφωνα με ιστοσελίδες κατασκευαστών κολυμβητικών δεξαμενών), ακόμα και μια μικροσκοπική πισίνα στην οροφή ενός κτηρίου θα το επιβαρύνει με 1 τόνο για κάθε κυβικό μέτρο νερού.


Αν προστεθούν σε αυτό το βάρος και οι ενισχύσεις στο μπετόν του κτηρίου, στην οροφή του οποίου θα χωροθετηθεί η πισίνα, η επιβάρυνση του κτηρίου μπορεί να είναι μεγαλύτερη κάποιων εκατοντάδων τόνων. Το κόστος της κατασκευής πισίνας στην οροφή ενός υφιστάμενου κτηρίου ξεκινά, σύμφωνα με ιστοσελίδες κατασκευαστών, από τα 150.000 ευρώ.


Μεγάλη Εβδομάδα


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η πισίνα παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με την εκκλησιαστική επιτροπή Παναγίας Τραχωνίου, από την οποία ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ως δικαιούχος απέσπασε τις αποταμιεύσεις της εκκλησιαστικής επιτροπής ύψους 450.000 ευρώ.


 Από πλευράς Αρχιεπισκόπου φαίνεται να καταβλήθηκε προσπάθεια να μείνει κρυφή η κατασκευή πισίνας στην ταράτσα της Αρχιεπισκοπής, γι’ αυτό εξάλλου τοποθετήθηκε και στέγαστρο.


Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει σοβαρά πρόβλημα στον σπόνδυλο, για το οποίο είχε στο παρελθόν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη Γερμανία, η οποία αν κρίνουμε από τα προβλήματα που παρουσιάζει ακόμα ο Μακαριότατος στον βηματισμό του δεν φαίνεται να απέβη απόλυτα επιτυχής.


Η ανάγκη του προκαθημένου να κολυμπά συχνά προβλήθηκε εξάλλου από τον ίδιο πριν την ανάδειξή του σε Αρχιεπίσκοπο, όταν ως μητροπολίτης Πάφου κατέφευγε σε παραλίες λουομένων για να κολυμπά κατόπιν ιατρικής συμβουλής, προκαλώντας πολλές φορές αρνητικά σχόλια από πολίτες, οι οποίοι θεωρούσαν ανάρμοστη την παρουσία ενός ιερωμένου σε ανοικτές παραλίες.

Η κατασκευή της πισίνας εν τοιαύτη περιπτώσει κρίθηκε επιβεβλημένη, με τον Μακαριότατο να ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα ασκήσεων υδροθεραπείας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με ειδικό νευροχειρουργό με τον οποίο επικοινώνησε ο «Πολίτης», συνίσταται και το κολύμπι, αλλά μόνο το ύπτιο, με σκοπό να ενδυναμώνονται οι ραχιαίοι και οι κοιλιακοί μύες οι οποίοι στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. 


ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
27/04/2015 - 09:51