Η Γερμανία ψηφίζει για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων»






Απρίλιος 21, 2015.

«Η Γερμανία αψηφά την Τουρκία και αποκαλεί τις σφαγές του 1915 ως Γενοκτονία», γράφει η τουρκική εφημερίδα Bugün.


«Η γερμανική κυβέρνηση μετά από μακρόχρονη σταθερή άρνηση, να χρησιμοποιήσει τον λέξη ‘γενοκτονία’, τη Δευτέρα αποφάσισε να περιγράψει με τον όρο αυτόν,  τη σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τις Οθωμανικές Δυνάμεις, πριν από 100 χρόνια, έπειτα από αντιδράσεις μελών του γερμανικού κοινοβουλίου», γράφει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

Προχωρώντας σε μια μεγάλη ανατροπή ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου φιλοξενεί εκατομμύρια Τούρκων μεταναστών, η Γερμανία, ενώνεται με άλλα έθνη και θεσμικά όργανα, όπως η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Πάπας Φραγκίσκος, χρησιμοποιώντας τον όρο «Γενοκτονία» ο οποίος όρος καταδικάστηκε από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει το ψήφισμα στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα γενοκτονίας.

«Η Κυβέρνηση στηρίζει το σχέδιο ψηφίσματος κατά το οποίο σφάγησαν 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι κατά τη διάρκεια του  Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμεύει ως παράδειγμα στην ιστορία των μαζικών δολοφονιών, εθνοκάθαρσης, απελάσεων και, ναι, γενοκτονιών στη διάρκεια του 20ου αιώνα», είπε ο Steffen Seibert.

Αναλυτές, σημειώνει το δημοσίευμα, δήλωσαν ότι η απροθυμία, μέχρι τώρα, της Γερμανίας, μιας χώρας η οποία εργάζεται σκληρά να έρθει σε συμφωνία με το Ολοκαύτωμα για το οποίο ήταν υπεύθυνη, έρχεται τώρα να ανατρέψει την στάση της έναντι της Τουρκίας και των 3,5 εκατομμυρίων τουρκικής καταγωγής εργατών που ζουν στη Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση, δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη λέξη ‘γενοκτονία’, λόγω των ανησυχιών για τις σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον των Χερέρο (νοτιοδυτική Αφρική) κατά το 1904 και 1907 από τα γερμανικά στρατεύματα, εκεί που είναι τώρα η Ναμίμπια, που θα μπορούσαν επίσης να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία και που θα οδηγούσε σε απαιτήσεις αποζημιώσεων, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr