Ποια είναι η ομάδα Χούτις στην Υεμένη;




Απρίλιος 15, 2015.

Κουρδικό ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ, της  νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, φιλοξενεί συνέντευξη με τον  δημοσιογράφο Ισλάμ Οζκάν-İslam Özkan, που άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά τουρκικά και αραβικά έντυπα με αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.


Οι αναφορές του Οζκάν για την Υεμένη, δίνουν και το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αυτή της αραβικής χερσονήσου. Ο ίδιος θα επισημάνει ότι με τις εξωτερικές επεμβάσεις είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει στη χώρα. «Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο με τη συζήτηση», είπε.

Ο πληθυσμός

Η πλειοψηφία του πληθυσμού στην Υεμένη,  αποτελείται από Άραβες. Το 99,1% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο μειοψηφικό τμήμα 0.9% αποτελείται από Εβραίους και Χριστιανούς.
Οι Μουσουλμάνοι είναι κατά περίπου 65% Σουνίτες, ενώ οι υπόλοιποι είναι Σιίτες (Ζαΐντι).

Οι προηγούμενες συγκρούσεις

Η πιο σημαντική και μακράς διάρκειας εξέγερση στην Υεμένη, ξεκίνησε το 2011, με τον πρώην πρόεδρο Abdurabbi Mansur Hadi και συνεχίστηκε μέχρι την ‘Αραβική Άνοιξη’.
Γνωστό ως «Χούτις» ήταν το θρησκευτικό κίνημα «Ansar Allah» του 2004 και ως κίνημα του στρατού το 2009 με έδρα τη Σαάντα, όπου από την ημερομηνία αυτή αναφέρονται οι πιο σημαντικές συγκρούσεις.

Ποιοι είναι οι Χούτις;

Πριν από δύο χρόνια, 199 πιστοί  στο κίνημα  αλλάζουν το όνομα του κινήματος «Ansar Allah» σε Χούτις, από το όνομα του ιδρυτή του, ΧουσεΪν αλ Χούτι, που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της Υεμένης το 2004 καθώς προσπάθησε να  ανατρέψει τον δικτάτορα Ali Abdullah Salih.

Οι Χούτις δημιούργησαν μια οργάνωση παρόμοια με αυτήν  των ένοπλων της Χεζμπολάχ, πυροδοτώντας τη σύγκρουση στα τζαμιά με ρητορική κατά των Αμερικανών και της αντιτρομοκρατικής πολιτικής τους.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Ισλάμ Οζκάν,  τα μέλη  της οργάνωσης Χούτις υπολογίζονται σε δέκα χιλιάδες, «όπως αναφέρουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης».

Θρησκευτικός σοσιαλισμός
 
Οι Χούτις θεωρούνται σοσιαλιστές  και υποστηρίζονται από σουνίτες μουσουλμάνους Σαφί (Şafii). Τουλάχιστον αυτοί παρουσιάστηκαν σε μεγάλη διαδήλωση που διοργανώθηκε τελευταία.

Κατά το 2009 από το μήνα Αύγουστο  άρχισαν ένοπλες επιχειρήσεις εναντίον στοιχείων που πολεμούσαν κατά του Ali Abdullah Salih, όπου περισσότεροι από 80 πολίτες έχασαν την ζωή τους, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις στη χώρα.

Συγκρούσεις σήμερα υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πόλη  της Υεμένης, και η κατάσταση είναι περίπλοκη επειδή υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες παρατάξεις και κόμματα στη χώρα.

Στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας επικρατεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα ένα κίνημα της Υεμένης που πρόσκειται στις δυνάμεις της Αλ Κάιντα και σχεδόν έχουν γίνει ένα κράτος στο νότιο τμήμα.

Πρόσφατα η οργάνωση Χούτις και ο στρατός της Υεμένης έχουν αναλάβει τον έλεγχο της νότιας πόλης του Άντεν.

Οι  πολεμικές επιχειρήσεις από τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου κατά της Υεμένης, γίνονται με την ελπίδα υποστήριξης των φιλοδυτικών δυνάμεων.
Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για πολιτική λύση προς το παρόν, επισημαίνει ο Ισλάμ Οζκάν.

Αυτό που πρέπει να γίνει, πρώτιστα, είναι η παύση των ξένων παρεμβάσεων και οι αεροπορικές επιθέσεις από ξένες δυνάμεις. Μόνο μια πολιτική λύση θα μπορούσε να σταθεί στο πρόβλημα της Υεμένης.

Ο Ισλάμ Οζκάν, επίσης,  θα επισημάνει ότι από τις επιθέσεις  της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας και τους συμμάχους τους, που ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις από τις 26 Μαρτίου, περισσότερα από 900 άτομα –στρατιώτες και άμαχοι- έχουν χάσει τη ζωή τους. Στον αριθμό αυτόν οι περισσότεροι είναι άμαχοι.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr