Τουρκία: Στο προσκήνιο πάλι η οργάνωση DHKP-C




Απρίλιος 1, 2015.

Η τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C, υπεύθυνη για μια σειρά επιθέσεις και τον βομβαρδισμό της πρεσβείας των ΗΠΑ, για άλλη μια φορά αναδείχθηκε ως μια σημαντική απειλή μετά από τη δολοφονία του Εισαγγελέα από δύο μέλη της οργάνωσης κατά την ομηρία του την Τρίτη στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.


Η Τουρκία αποχαιρέτησε, χθες, τον εισαγγελέα, που σκοτώθηκε από δύο μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού  Κόμματος- Μέτωπο- DHKP-C, οι οποίοι εισέβαλαν στο γραφείο του , στο δικαστικό μέγαρο την Τρίτη.

Το περιστατικό ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης,  μετά από μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ το 2013 και μια σειρά επιθέσεων κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Μεχμέτ Σελίμ Κίραζ ήταν στο γραφείο του στον έκτο όροφο στο δικαστικό συγκρότημα στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όταν οι δύο ένοπλοι  εισέβαλαν την Τρίτη το πρωί.

Σύντομα οι δράστες κυκλοφόρησαν φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα που έδειχναν ένα από αυτούς να απειλεί τον εισαγγελέα με όπλο στον κρόταφο και παράθεταν μια σειρά από αιτήματα.

Κίνητρό τους ήταν προφανώς,  ο ρόλος του Κίραζ ως εισαγγελέας που ερευνά το θάνατο του Μπερκίν Ελβάν, κατά τις ταραχές του 2013 στο πάρκο Gezi.

Ο Ελβάν πέθανε το περασμένο καλοκαίρι, μετά από κώμα 269 ημερών στο νοσοκομείο, από τα τραύματα που υπέστη όταν η βάση ενός δακρυγόνου που πετάχτηκε από την αστυνομία τον χτύπησε στο κεφάλι.

Το DHKP-C τον είχε υιοθετήσει ως σύμβολο των προσπαθειών του για να επιστήσει την υποστήριξη σε μια βίαιη εκστρατεία κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, ειδικές μονάδες της αστυνομίας εισέβαλαν στο γραφείο και ακούστηκαν πυροβολισμοί στο εσωτερικό του. Οι δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν και ο Κίραζ, ήδη, βαριά τραυματισμένος, αφού οι ένοπλοι τον πυροβόλησαν πολλές φορές πριν από την επιδρομή, υπέκυψε στις πληγές του στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για μια ενδελεχή έρευνα για να συλλάβει τυχόν συνεργούς των επιτιθεμένων. Εν τω μεταξύ, νωρίς χθες, η αστυνομία στις δυτικές πόλεις της Σμύρνης και του Εσκί Σεχίρ και στη νότια Αττάλεια, ήρθε αντιμέτωπη με υποστηρικτές της τρομοκρατικής ομάδας.

Το πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι συνελήφθησαν 29 άτομα.

Την Τρίτη το βράδυ, υποστηρικτές της οργάνωσης βγήκαν στους δρόμους  της Κωνσταντινούπολης και συγκρούστηκαν με την αστυνομία πριν διασκορπισθούν από δακρυγόνα και κανόνια φυσικού αερίου και νερού.

 Η οργάνωση

Το DHKP-C είναι μια οργάνωση και θεωρείται παρακλάδι ενός μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1970.

Το DHKP-C ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1990, μετά το θρυμματισμό μιας μεγαλύτερης ομάδας της άκρας αριστεράς που ήταν υπεύθυνη για μια σειρά επιθέσεων με δολοφονίες πολιτικών το 1980, αξιωματούχων των μυστικών υπυρεσιών και εξεχόντων επιχειρηματιών, όπως του Özdemir Sabancı..

Κράτησε ένα σχετικά χαμηλό προφίλ για πολλά χρόνια. Επιπλέον, οι επιθέσεις του ήταν σχετικά μικρές σε σύγκριση με το PKK, μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Ωστόσο το DHKP-C έχει εντείνει τις επιθέσεις του κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Η τρομοκρατική οργάνωση είναι ιδιαίτερα ενεργή σε εργατικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης και σε πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα, όπου στρατολογεί τα μέλη  της από την ευαίσθητη νεολαία που της υπόσχεται μια μαρξιστική-λενινιστική επανάσταση για την Τουρκία.


Σαμπάχ
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr