Συμπλοκές μεταξύ κουρδικών ομάδων στα σύνορα με Ιράν






Μάιος 24, 2015.

Μετά από μία εβδομάδα τεταμένων σχέσεων, ξέσπασαν μεταξύ συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες πτέρυγες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του Ιράν- İKDP, όπου αναφέρθηκαν ότι δύο μαχητές της τελευταίας οργάνωσης σκοτώθηκαν.


Σύμφωνα με την πηγή, η σύγκρουση συνέβη στην ορεινή περιοχή των συνόρων του ιρακινού  Κουρδιστάν και του Ιράν, μια περιοχή που είναι  γνωστή ως ‘ιρανικό κουρδιστάν’ από τους Κούρδους.

Οι αντάρτες του PKK είχαν έρθει σε προστριβές με τους αντάρτες του İKDP στην περιοχή την οποία ελέγχουν. Τα μέλη του İKDP δήλωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από την περιοχή  των συνόρων, τα οποία είχα την πρόθεση να δημιουργήσουν  μια βάση στην περιοχή.

Το İKDP είναι ένα κουρδικό ιρανικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1945 και έχει αγωνισθεί για τα δικαιώματα των Κούρδων στο Ιράν εδώ και δεκαετίες.

Ο ομάδα έχει έδρα στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ πάνω από 30 χρόνια. Ενώ στο Ιράν χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες και συνήθως όταν συλλαμβάνονται  τιμωρούνται με θάνατο. 

Το PKK που είναι μια κουρδική εθνικιστική οργάνωση που εδρεύει στην Τουρκία, υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στις ιρανικές παραμεθόριες περιοχές, εκτός από τις δράσεις της στην Τουρκία και στη Συρία.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr