Η βουλγαρική και η ρωσική διπλωματία για το θέμα των Σκοπίων






Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Μάιος 23, 2015.

Ο Αλεξάντερ Σαπέλ , επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη Βουλγαρία, κλήθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση να εξηγήσει τη δήλωση του υπουργού  Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για το σχέδιο «της διαίρεσης της πΓΔΜ μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αλβανίας».


Ο Σαπέλ [Шапель Александр Евгеньевич], ο οποίος ενεργεί εξ ονόματος του απουσιάζοντος πρεσβευτή Γιούρι Ισάκοφ, δήλωσε ότι οι δηλώσεις  του Λαβρόφ δεν αναφέρονται σε επίσημη θέση της Βουλγαρίας, αλλά ανεπίσημα στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρθηκαν σε διαμελισμό της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας- πΓΔΜ.

Ο Βαλεντίν Ποζιάροφ αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας,  δήλωσε ότι «η Βουλγαρία έχει μια αρχή με βάση τη θέση  για την εδαφική ακεραιότητα της  «Μακεδονίας» [όπως αναγνωρίζει το νοτιο-σλαβικό κράτος,  η Βουλγαρία].

Ο Σαπέλ έδωσε έμφαση στο γεγονός «ότι μέρος των δηλώσεων του Λαβρόφ, ήταν αυτές που δημοσιοποιήθηκαν από τα ΜΜΕ», τα οποία είναι κάτι που η βουλγαρική πλευρά δημοσιοποίησε.

Ο Ποζιάροφ έδωσε έμφαση στο ότι «η εδαφική ακεραιότητα εντός των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί επιτακτική ανάγκη  για τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας», προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη στάση είναι απαράδεκτη».

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr