Ο λαός των Σκοπίων ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης






Ρεπορτάζ από τη μαζική διαμαρτυρία στα Σκόπια

Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Μάιος 17, 2015

 Σκόπια. 

Η από καιρό προγραμματισμένη  διαμαρτυρία στα Σκόπια, από διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης,  που είχε δρομολογηθεί για τις 17 Μαΐου, έλαβε χώρα με συμμετέχοντες  από όλη την επικράτεια.



Παρά το γεγονός, ότι πολλά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η αστυνομία είχε σταματήσει λεωφορεία και άλλα είδη μαζικής μεταφοράς για «τεχνικές εξετάσεις», η προσέλευση των πολιτών από το εσωτερικό της χώρας ήταν υψηλή.


Η σκέψη να αφεθεί στην επιλογή  των πολιτών για την παρουσία τους στη διαμαρτυρία, όσων ήταν δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές του Γκρούεφσκι, ανεξάρτητα από την εθνοτική ή θρησκευτική συγγένεια ή τον πολιτικό προσανατολισμό, ήταν, τελικά, γόνιμη,  και αυτή αντανακλάται από την προσέλευση πληθώρας εκπροσώπων που μίλησαν από την εξέδρα που στήθηκε μπροστά από το ‘ασφυκτικά αστυνομοκρατούμενο  κυβερνητικό κτήριο».




Σημαίες των Σκοπίων, των Τούρκων και των Ρομά έπαιξαν έναν ξεχωριστό ρόλο στη διακόσμηση των διαδηλώσεων.

Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά ‘μότος’  της διαμαρτυρίας «Ντογκάμε!» (ερχόμαστε!) και «οστάβκα» (παραίτηση).


Οι αρχικές ομιλίες έγιναν από τους επικεφαλής των φοιτητικών ενώσεων, στη σλαβική των Σκοπίων και στην Αλβανική γλώσσα, που απέρριψαν τις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος και δήλωσαν ότι θα πολεμήσουν το κόμμα του νεποτισμού που προσπάθησε να ποδηγετήσει το φοιτητικό κίνημα στη χώρα.


Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κλεπτοκρατία που δεν νοιάζεται για την υποβάθμιση της παιδείας.


Κατόπιν, μια σειρά από εξέχουσες προσωπικότητες από την αριστερή πολιτιστική ζωή χαιρέτισαν την εκδήλωση,  εκθειάζοντας  και τις δεκάδες προηγούμενες διαδηλώσεις  που οργανώθηκαν από την αντιπολίτευση σε συγκεκριμένα ζητήματα κατά του ψευδο -συντηρητισμού και των εθνοκεντρικών πολιτικών της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.




Πολλοί γνωστοί (πολιτικοί) ταξινομώντας τα ατομικά στοιχεία, πιθανώς, λόγω υπολογισμού των,  ότι αυτές οι πολιτικές με ή χωρίς τον Γκρούεφσκι, παραμένουν ως επιλογές για κάποιο αριθμό πολιτών,  αποφάσισαν να μην του επιτεθούν, και επικεντρώθηκαν στα πλέον προφανή «μαύρα και άσπρα» λάθη από το καθεστώς του Γκρούεφσκι.


Η μακρόχρονη κατηγορία από το VMRO-DPMNE ότι η αντιπολίτευση είναι «αντι-πατριωτική», είχε ως αποτέλεσμα την προώθηση του «Μακεντόντσι» εθνικισμού σε παγκόσμιο και αστικό χαρακτήρα.


Ένας υποστηρικτής των εθνικιστικών τάσεων, σχετικά με το συλλαλητήριο, ήταν ο πρώην διπλωμάτης Νίκολα Ντιμιτρόφ (γιος του Βούλγαρου εθνικιστή και πνευματικού  Ντίμιταρ Ντιμιτρόφ) από τις τάξεις των αντιφρονούντων του VMRO-DPMNE.


Ο ακτιβιστής αλβανικής καταγωγής Πετρίτ Σαρατσίνι, είπε ότι ο Γκρούεφσκι επί 9 χρόνια εξουσίας, παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη  κυριαρχούσα πολιτική στη χώρα, μιλώντας και στα αλβανικά και στα σλαβικά.


Κατόπιν, ακολούθησε  μουσικό διάλειμμα,  με μια αυτοσχέδια ροκ μπάντα,  που έπαιξε τραγούδια στη μνήμη του ερευνητή δημοσιογράφου, Νίκολα Μλαντένοφ, που πέθανε κάτω από ύποπτες συνθήκες το 2013.

Μεταξύ των ξένων συμμετοχών, που έδειξαν την αλληλεγγύη τους,  στη διαμαρτυρία ήταν  ο ευρωβουλευτής Richard Howitt,  ο Σεργκέι Στάνισεφ (πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, που μίλησε στους συγκεντρωμένους στα αγγλικά), ως εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κλείνοντας θερμά  την ομιλία του στη βουλγαρική γλώσσα, λέγοντας  απευθυνόμενος στο λαό ως «αδελφοί και αδελφές», που η φράση αυτή έγινε δεκτή με επευφημίες.



Ο Ζόραν Ζάεφ, ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ένωσης ήταν ο τελευταίος επίσημος ομιλητής.

 Κάλεσε για ενότητα πέρα από τις διαφορές των κοινωνικών ομάδων για την απομάκρυνση του Γκρούεφσκι.


Αποκάλεσε τον Γκρούεφσκι ως τύραννο και δικτάτορα που έχει τώρα να αντιμετωπίσει χιλιάδες πολίτες και ζήτησε την άμεση παραίτησή του.


Ο Ζάεφ ανακεφαλαίωσε τα βασικά σημεία των 33 συνεντεύξεων Τύπου με το σκάνδαλο των υποκλοπών, και τόνισε τα ενοχοποιητικά τηλεφωνήματα της ηγεσίας του VMRO-DPMNE,  για τις πρωτοφανείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Δήλωσε ότι σήμερα την 17η Μαΐου 2015 αρχίζει μια νέα ιστορία στη χώρα. Ζήτησε τη δημιουργία μιας μεταβατικής  τεχνοκρατικής κυβέρνησης που επιτρέψει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.


Ο Ζάεφ, δήλωσε ότι βασικό σημείο των μελλοντικών πολιτικών του SDSM είναι η μεταρρύθμιση του κράτους σε μια πολυεθνική και ισότιμη κοινωνία, όπου «οι πολίτες θα είναι υπερήφανοι για την πατρίδα τους».


Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματος προτείνοντας λύσεις για διάφορα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και μετά από μια ενδεχόμενη νίκη του SDSM, δίνοντας έτσι πολιτικό χαρακτήρα στην όλη εκδήλωση, υπερβαίνοντας  τις μακροχρόνιες κατηγορίες από το VMRO-DPMNE,  που διατείνεται ότι «ο Ζάεφ προσφέρει μόνο επουσιώδεις κριτικές, χωρίς να έχει συγκεκριμένη πλατφόρμα για την κοινωνική και οικονομική πολιτική στη χώρα».

Ο Ζάεφ έκλεισε την ομιλία του, με την υπόσχεση ότι δεν πρέπει να υπάρχει ρεβανσισμός εναντίον των μελών της δημόσιας διοίκησης που ενδεχομένων έχουν διορισθεί από το VMRO-DPMNE και προέβη στη διευκρίνηση ότι «η ονομασία «μακεδονικός/ή» και η ταυτότητα θα διατηρηθούν» από το SDSM.

Επισημαίνεται ότι αντιδιαδήλωση έχει προγραμματισθεί από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE τη Δευτέρα στις 18 Μαΐου.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr