Γκρούεφσκι: Οι ηγέτες των Βαλκανίων να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους …




Μάιος 29, 2015.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, έλαβε μέρος στο Φόρουμ των Τιράνων, στο οποίο συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων,  σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και των Σκοπίων, με τα γεγονότα του Κουμάνοβο, καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε τονίσει ότι πρέπει να εφαρμοσθεί η Συμφωνία της Οχρίδας για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.


Ο Νίκολα Γκρούεφσκι στο Φόρουμ τόνισε: 

«Ένα από τα θέματα, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ μας,  μεταξύ των χωρών της περιοχής. Λόγω της καλής συνεργασίας και των κοινών οικονομικών προγραμμάτων μπορούμε να προχωρήσουμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Η περιφερειακή συνεργασία συγκεντρώνει όλους τους ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και υπεύθυνοι στην αποστολή τους καθώς και στα μηνύματά τους, γιατί οι περισσότεροι των πολιτών παρακολουθούν αυτά τα μηνύματα και το κάθε μήνυμα που διαστρεβλώνεται  μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα στους πολίτες και αυτό δεν θα ήταν καλό γιατί θα ήταν δύσκολο κατόπιν να ανατραπεί αυτό το συναίσθημα».

Ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε την Ελλάδα

Ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε τη γειτονική χώρα, την Ελλάδα, ότι φταίει που η χώρα του δεν έχει ενταχθεί, ακόμη, στην οικογένεια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, θα είχε δημιουργηθεί μια άλλη ροή στα πράγματα.

«Η χώρα μας είναι πολυεθνική»

«Η χώρα μας, η πΓΔΜ είναι μια πολυεθνική οντότητα,  θα ήθελα να τονίσω ότι η ευρω-ατλαντική ενσωμάτωσή της,  είναι ένας σημαντικός παράγοντας της συνοχής μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων. Από την άποψη αυτή η πΓΔΜ επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς που έπρεπε να εφαρμοσθούν ώστε να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ».

Ο Ράμα ζήτησε τη συμμόρφωση της πΓΔΜ με τη Συμφωνία της Οχρίδας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τόνισε ότι πάντοτε η χώρα του  είχε μια σαφή και υποστηρικτική στάση έναντι των Σκοπίων, αλλά αναγκάστηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία να ζητήσει τη συμμόρφωση της πΓΔΜ με τη Συμφωνία της Οχρίδας.

Δεν υπάρχει τρομοκρατία στο Κουμάνοβο

Ο Ράμα αντέδρασε στην έκφραση  περί «τρομοκρατίας» στο Κουμάνοβο και τόνισε ότι ήταν μια τραγωδία, γιατί αν δοθεί άλλη ονομασία θα εντείνει την εθνοτική διένεξη στη χώρα αυτή.
«Είναι απαράδεκτο, όχι μόνο για εμάς αλλά και το συμφέρον των Σκοπίων,  που οι αρχές της χώρας αυτής δεν έδωσαν με σαφήνεια τι ακριβώς συνέβη στο Κουμάνοβο. Και είναι λάθος να ανακατεύετε τον όρο ‘τρομοκρατία’ για την αντιμετώπιση θεμάτων διεθνικών που δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία, αλλά είναι προβλήματα που υποβαθμίζουν τη δημοκρατία», είπε ο Ράμα για να προσθέσει:
«Η ανάμιξη του όρου τρομοκρατία  στην τραγωδία του Κουμάνοβο είναι απαράδεκτη, είναι ένας απαράδεκτος όρος τόσο για την Αλβανία , όσο και για την πραγματικότητα, που στερείται διαφάνειας, ενώ δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί οι ζημιές των αθώων κατοίκων του Κουμάνοβο».




Θερμή χειραψία του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξαντάρ Βούτσιτς με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά



Διεθνή εξεταστική για το Κουμάνοβο

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά,  στο Φόρουμ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι για το θέμα του Κουμάνοβο.
Σε δήλωσή του, προς τα  μέσα ενημέρωσης, είπε ότι ζήτησε μια διεθνή εξεταστική για τα γεγονότα του Κουμάνοβο που οδήγησαν στο θάνατο 22 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο.
--
Το Φόρουμ
Στο Φόρουμ συμμετείχαν  οι πρωθυπουργοί έξι χωρών: Αλβανίας, Σερβίας, Κοσσυφοπεδίου, Σκοπίων, Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης’
--
Πληροφορίες από το oranews



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr