Τουρκία, Βουλγαρία και Ελλάδα- Δημιουργείται Κέντρο Επαφής για Ασφάλεια Συνόρων




Μάιος 25, 2015.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, υπέγραψαν κοινό πρωτόκολλο στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των αστυνομικών τμημάτων  και των τριών χωρών στο πλαίσιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Συγκεκριμένα, η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Μπατσάροβα συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό της, Sebahattin Öztürk και τον υφυπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννη Πανούση στη Σόφια, τη Δευτέρα, για να υπογράψουν μια τριμερή συμφωνία που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης μεταξύ των τριών χωρών.

Στην τελετή της υπογραφής παρέστη, επίσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν πρωτόκολλο για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επαφής μεταξύ των τριών χωρών, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τελωνειακό τομέα και την ασφάλεια καθώς και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Το πρωτόκολλο ήταν να υπογραφεί πριν από 18 μήνες. Ωστόσο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, είχε ακυρώσει την επίσκεψή του στη Σόφια, όταν κατηγορήθηκε ότι είχε εμπλακεί σε έρευνα διαφθοράς, καθώς και άλλα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Εν τω μεταξύ, κατά την τελετή, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Öztürk, σημείωσε ότι η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 1,7 εκατομμύρια είναι Σύριοι, και κόστισαν στην Τουρκία περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έλαβε μόνο 300 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια από τη Δύση, όπως σημειώνει η τουρκική πηγή.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr