Διαγράφεται η Κούβα από τον κατάλογο της τρομοκρατίας






Μάιος 23, 2015.

Στις 29 Μαΐου  2015,  θα διαγραφεί  από τον κατάλογο της αμερικανικής κυβέρνησης, η Κούβα, ως χώρα που υποστηρίζει την «τρομοκρατία», μετά από την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων, για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Αβάνας και της Ουάσιγκτον.


Και οι δύο πλευρές συνόψισαν  τις  αμοιβαίες συζητήσεις τους στην ύπαρξη νέων διαπραγματεύσεων, αλλά δεν ανακοίνωσαν για αυτές νέα ημερομηνία.

Οι διαφορές που υπήρχαν, κυρίως για την ελευθερία των κινήσεων από την Κούβα  έχει ξεπεραστεί καθώς επίσης και για την αποκατάσταση των πρεσβειών των δύο χωρών.

Κουβανικό οικονομικό  τμήμα  που εδρεύει στην Ουάσιγκτον  και εξυπηρετεί τα κουβανικά συμφέροντα έχει, ήδη, ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα των ΗΠΑ.

Ένα μέτρο στο οποίο επιθυμηθεί η αμερικανική πλευρά,  είναι οι εγγυήσεις προς τους αμερικανούς διπλωμάτες (πράκτορες) να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα και να έχουν επαφές με αντιφρονούντες, χωρίς περιορισμούς.

Σοβαρά θέματα συζήτησης εξακολουθούν να υφίστανται  όπως:  το εμπάργκο των ΗΠΑ, το μέλλον της βάσης των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο και τα επιτεύγματα της Κούβας στον τομέα της Δημοκρατίας, τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν με πιέσεις.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr