Τουρκία: Ανησυχία αξιωματικών για καθυστερήσεις στα οπλικά συστήματα



http://www.echedoros-a.gr

Ιούνιος 29, 2015.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν  οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) από την εντατικοποίηση των συγκρούσεων μεταξύ της κουρδικής Ομάδας Λαϊκής Προστασίας (YPG) Και του Ισλαμικού Κράτους, καθώς καθυστερούν αρκετές αμυντικές συμβάσεις. Οι TSK έχουν ζητήσει εσπευσμένη ολοκλήρωση διαφόρων έργων υψηλής τεχνολογίας που στοχεύουν στην ενίσχυση της συλλογής πληροφοριών και την ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων.
 

Μέσα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αξιωματούχοι του Στρατού, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, για την κυβερνητική καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την τετραετία 2008-2012 έχουν καθυστερήσει.

Ζητούν τα χρήματα που ελήφθησαν από την εξαγορά της θητείας

Επιπλέον οι TSK πιέζουν για  την παροχή  των κεφαλαίων ύψους 3.668.832.000 τουρκικών λιρών ή 1.400.000.000 δολαρίων ΗΠΑ,  για 203.824 προσλήψεις μέσω του καταβεβλημένου προγράμματος στρατιωτική θητείας, εφόσον η υποχρεωτική στράτευση έχει αρθεί με αντάλλαγμα ενός χρηματικού εφάπαξ τέλους, και έπρεπε το κεφάλαιο αυτό (1,4 δις)  που συγκεντρώθηκε να  διοχετευθεί στις τεχνολογικές ανάγκες των TSK.

Το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης

Μία από τις καθυστερήσεις είναι  η έναρξη του Göktürk-1, της υψηλότερης ανάλυσης δορυφορικών συστημάτων αναγνώρισης της Τουρκίας, που έχει καθυστερήσει τρία χρόνια.

Επιτεύχθηκε συμφωνία με την ιταλική εταιρεία Telespazio το 2009 για τον δορυφόρο Göktürk-1 που θα ξεκίναγε το 2013, ωστόσο οι καθυστερήσεις έχουν αναβάλλει την έναρξη  του προγράμματος ύψους 261.000.000 ευρώ μέχρι το 2016 το νωρίτερο.

Καθυστερούν τα ‘Drones’

Το έργο ΑΝΚΑ που ξεκίνησε με σκοπό να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το Ισραήλ με τα ‘Heron’ μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που συνήθως αναφέρονται ως ‘Drones’ έχει επίσης καθυστερήσει κατά τρία έτη.
Οι δοκιμαστικές πτήσεις που ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2010, το έργο ΑΝΚΑ έπρεπε να περατωθεί και να παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό το 2012, ωστόσο οι κατασκευαστικές αδυναμίες εμπόδισαν την ολοκλήρωσή του.
Υπάρχουν δύο ανολοκλήρωτα Drones σε υπόστεγο που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αβέβαιο το αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς

Επίσης, η δημιουργία ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς είναι εξίσου αβέβαιη. Αν και η Κίνα κέρδισε το διαγωνισμό με μια προσφορά 3,4 δις δολαρίων για να παράσχει στην Τουρκία ένα τέτοιο σύστημα, το σχέδιο έχει τεθεί σε αναμονή από τις ΗΠΑ, που ανησυχεί  σχετικά με την ασφάλεια της συμβατότητας με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Ενώ οι συνομιλίες για ένα τέτοιο σύστημα ξεκίνησαν το 2013, καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στον τομέα αυτόν. Επί του παρόντος οι πύραυλοι των συστοιχιών Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία χρησιμοποιούνται για την υπεράσπιση της Τουρκίας από πυραυλικές επιθέσεις που προέρχονται από τη Συρία (και όχι για επιθετικούς σκοπούς).

Τα πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονται ακόμη στα σχέδια

Ακόμη, τα πρώτα εγχώρια πολεμικά αεροσκάφη που σχεδιάστηκαν και δήθεν κατασκευάζονται από Τούρκους και τα οποία υποτίθεται ότι θα είναι σε υπηρεσία το 2023, ακόμη δεν έχουν φύγει  από τον …σχεδιασμό.

Και τα …μπαλόνια με τις κάμερες
Επιπλέον, τα μπαλόνια «Reconnaissance» που είναι καμουφλαρισμένες μονάδες παρακολούθησης με κάμερες για τη παρακολούθηση των συνόρων ακόμη δεν έχουν παραδοθεί στις TSK.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ