Απόστρατος Αλβανός απαντά στις δηλώσεις Πάνου Καμμένου




Ιούνιος 11, 2015.

«Αυτές τις ημέρες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι «θα ανοίξει εκ νέου όλες τις στρατιωτικές μονάδες και θα ενισχύσει τον στρατό κατά μήκος των ελληνο-αλβανικών συνόρων …θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των νεοσύλλεκτων στην περιοχή.  Θα δημιουργήσει νέα τμήματα και μονάδα καταδρομών, θα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή με ελικόπτερα, ενεργώντας σε αυτήν την περιοχή της χώρας, θα προσφέρει στους κατοίκους ένα αίσθημα ασφάλειας».


Μια τέτοια δήλωση γίνεται περίπου την ίδια περίοδο που ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα Ροκανάς (Λεωνίδας Ροκανάς) συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της αλβανικής αστυνομίας, για τα προβλήματα της διασυνοριακής συνεργασίας, για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης των διαφόρων εγκληματικών ομάδων.

Εάν η δήλωση του Καμμένου ήταν σε αυτήν τη γραμμή, δεν υπάρχει τίποτε να παρεξηγηθεί. Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων της, ακόμη και με η χρήση στρατιωτικής βίας.

Αλλά, το ερώτημα είναι εάν τα μέτρα αυτά αφορούν τις διαφορές με την Αλβανία, τα θαλάσσια σύνορα, είπε ο Καμμένος ότι  «η εθνική κυριαρχία της χώρας δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευθεί, ακόμη και αν πρόκειται για οικονομική απειλή ή εξωτερική απειλή. Η Ελλάδα ούτε φοβάται, ούτε έχει να δώσει ένα χιλιοστό γης, αέρα και θάλασσας» η δήλωση σαφώς πηγαίνει πέρα από τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρουτίνας των συνόρων.

Πρόκειται για μια απειλή. Τέτοιες δηλώσεις, μου θυμίζουν ένα απόσπασμα που διάβασα εδώ και πολύ καιρό ότι «ο πόλεμος είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν μπορεί να αφεθεί στους στρατηγούς».

Οι στρατηγοί στην περίπτωση αυτή, είναι ο υπουργός Άμυνας, σε έναν πόλεμο, ο Καμμένος θα οργανώσει και θα διαχειρισθεί μόνο τον αγώνα. 

Η ευθύνη του είναι να είναι επιτυχής ο πόλεμος. Άλλοι, οι πολιτικοί, αποφασίζουν τι θα πολεμήσουν και τι πρέπει να επιτευχθεί μέσα από αυτόν. 

Δεν ξέρω εάν ο Καμμένος, έχει κατά νου αυτόν το αξίωμα. Η Ελλάδα σήμερα έχει πολύ πιο ζωτικής σημασίας (θέματα). Θα πρέπει να ξεπεράσει την κρίση του χρέους. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε η ίδια η υπερηφάνεια για στρατιωτικές περιπέτειες.

Ό, τι κρίνετε και διατυπώνεται ως πρόβλημα είναι λάθος.  Φέρεται να απειλεί την Ελλάδα η Αλβανία. Αλλά, η χώρα μας ποτέ δεν την απείλησε και δεν έχει απειλήσει οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Δεύτερον,  αυτός που ζητά έστω και ένα χιλιοστό γης, αέρα και θάλασσα είναι η Ελλάδα. Όχι η Αλβανία. Η απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ακύρωσε την ελληνο-αλβανική συμφωνία για την κατανομή των θαλάσσιων συνόρων στο Ιόνιο Πέλαγος. Αλλά εμείς, σε αυτήν την περίπτωση, δεν ζητάμε ούτε ένα χιλιοστό ελληνικής θάλασσας.

Αντίθετα, επιδιώκουμε την κυριαρχία σε περίπου 370 χιλιόμετρα. Είναι αυτό που δεν παραχωρήσαμε στην Ελλάδα με αυτήν τη συμφωνία. Έτσι, και εμείς, όπως έκανε και ο Καμμένος, δεν συζητάμε ούτε ένα χιλιοστό στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα από το χώρο μας.

Τρίτον, εάν αισθάνεται, πραγματικά, ο Καμμένος, ότι οι απειλές αυτές μπορούν να αναγκάσουν μια κυρίαρχη χώρα, όπως η Αλβανία, να εγκαταλείψει την εδαφικής της ακεραιότητα, επειδή, πιθανόν , πιστεύει ότι η Αλβανία, καθώς έχει μειώσει δραστικά τις αμυντικές δυνατότητές της, μπορεί να υποστεί (ενδώσει σε) τέτοιες απειλές. Ίσως. Αλλά δεν είναι έτσι.

Η Αλβανία έχει αποφασίσει να λύσει το πρόβλημα των θαλάσσιων συνόρων ειρηνικά. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι, και αυτή, σε αυτήν τη γραμμή. Είναι καλύτερα για αυτήν. Καλό είναι να μην κολυμπά σε ταραγμένα νερά, ακόμη και όταν τους παροτρύνουν  εξτρεμιστές πολιτικοί όπως ο Καμμένος ( politikanë ekstremistë si Kamenos).

Οι Αλβανοί δεν φοβούνται τέτοιες απειλές. Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δημιουργήσει ότι είναι αναγκαίο και συνεισφέρουμε με τις στρατιωτικές δυνατότητές μας, όπου χρειάζεται δράση. Οι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό από την εμπειρία τους.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ