Οι βαλκανικές χώρες για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα




Ιούνιος 27, 2015.

Οι χώρες των Βαλκανίων δημοσιεύουν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 2015,   με το ερώτημα εάν ο ελληνικός λαός αποδέχεται τα σκληρά μέτρα που προτείνουν οι πιστωτές στην Ελλάδα, προκειμένου να την χρηματοδοτήσουν εκ νέου.

 Αλβανικό δημοσίευμα


«Ο Έλληνας πρωθυπουργός , Αλέξης Τσίπρας, με δραματικό τόνο δήλωσε (σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό) ότι την επόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί στη χώρα δημοψήφισμα με το ερώτημα:  Αποδοχή ή όχι, στις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από τους δανειστές.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του τόνισε:
«Οι προτάσεις αυτές, παραβιάζουν, σαφώς, τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, δείχνουν ότι ο σκοπός ορισμένων από τους εταίρους και τους θεσμούς δεν επιδιώκουν μια συμφωνία ισότιμη για όλες τις πλευρές, αλλά, ίσως, την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει χωρίς εκβιασμό», πρόσθεσε.

Βουλγαρικό Δημοσίευμα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκήρυξε δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τις αξιώσεις των ξένων πιστωτών για την παροχή οικονομικής βοήθειας. Απέρριψε το ‘τελεσίγραφο’ και απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό για να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον 40χρονο πρωθυπουργό, η Βουλή των Ελλήνων θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για την έγκριση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Ο Τσίπρας μετά από έντονες διαπραγματεύσεις αυτήν την εβδομάδα απέρριψε τις προτάσεις των πιστωτών ως ‘εκβιαστικές’.

Τούρκικο δημοσίευμα

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υποβάλλει τους όρους των δανειστών σε δημοψήφισμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του από την πρωθυπουργική κατοικία, αργά το βράδυ της Παρασκευής,  έπειτα από ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ανήγγειλε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές προς την Ελλάδα, προκειμένου να λάβει ακόμη ένα πακέτο βοήθειας.

Ο Τσίπρας  ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πρόθεσή του αυτή, και κάλεσε το λαό να αποφασίσει με ελεύθερη βούληση και χωρίς εκβιαστικά διλλήματα, ενώ συγχρόνως θα ζητήσει παράταση  του ισχύοντος προγράμματος, που λήγει στις 30 Ιουνίου  μέχρι την απόφαση του ελληνικού λαού.

Σερβικό δημοσίευμα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε απόψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, σχετικά με ενδεχόμενη συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές της.

«Ο λαός πρέπει να αποφασίσει χωρίς εκβιασμούς, το δημοψήφισμα θα γίνει την επόμενη Κυριακή στις 5 Ιουλίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια στις 1:00 το πρωί.

Σκοπιανό δημοσίευμα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους Έλληνες, χθες το βράδυ, να αποφασίσουν στις 5 Ιουλίου σε δημοψήφισμα εάν η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει τις προτάσεις των διεθνών δανειστών.

Η απόφαση σχετικά με το δημοψήφισμα ελήφθη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Αθήνα, μετά  τις αποφάσεις  των πιστωτών.

Το ελληνικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει σχετικά με την πρόταση αυτή σήμερα το μεσημέρι.
Για την έγκριση της απόφασης του Τσίπρα θα απαιτηθούν 151 ψήφοι, λιγότεροι από την πλειοψηφία της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας τόνισε ότι οι προτάσεις των δανειστών γίνονται κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων για την εργασία και την αξιοπρέπεια και δείχνουν ότι ορισμένοι από τους εταίρους και τους θεσμούς δεν επιδιώκουν μια ισότιμη συμφωνία για όλες τις πλευρές, αλλά, ίσως, την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού, είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος.

Σύμφωνα με αναλυτές, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν εναντίον των προτάσεων των δανειστών, η χώρα πιθανότατα θα βγει από την ευρωζώνη.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ