Σκόπια: Απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών από Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική







Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)



Ιούλιος 2, 2015.βιντεο

Ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιεύθηκε σήμερα, το οποίο ‘τράβηξε’ ένας μετανάστης (από τα κύματα των προσφύγων που πλημμύρισαν την πΓΔΜ από τις ζώνες πολέμου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική) δείχνει τη φρίκη και τις απάνθρωπες συνθήκες στο κέντρο κράτησης των μεταναστών, σε καταυλισμό στο Γκάζι Μπάμπα, στα Σκόπια.


Απουσιάζει οποιοδήποτε μέσο υγιεινής-  γυναίκες, παιδιά, ενήλικες και άρρωστοι, κοιμούνται  μέσα στα σκουπίδια και τη βρωμιά και δεν επιτρέπεται να βγουν έξω από τον στρατώνα.

Οι πρόσφυγες ζουν σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι σε φυλακές, με ένα μικρό κομμάτι ψωμί καθημερινά και  μια μερίδα κονσερβοποιημένου κρέατος που τους δίνεται  μοναδικό ημερήσιο γεύμα τους.

Μερικοί από τους πρόσφυγες αυτούς,  παραμένουν  έγκλειστοι  εδώ και 7-8 μήνες  ως μάρτυρες για τους διακινητές τους- λαθρέμπορους μέσα στην πΓΔΜ, ενώ δεν υπάρχει  άμεση αντίδραση  από τους δικαστικούς θεσμούς για την κατάστασή τους.


Μόνο μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντέδρασε σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες  κράτησής τους στον καταυλισμό, η οποία επισημαίνει  ότι το κράτος δεν προστατεύει, ούτε το θεμελιώδες δικαίωμα αυτών των ανθρώπων, στο δρόμο τους προς την Ευρώπη, ακολουθώντας  μια επικίνδυνη διαδρομή μέσα από την πΓΔΜ.

Δεκάδες έχουν σκοτωθεί από τρένα τους τελευταίους μήνες, αφού χρησιμοποιούν τη γραμμή του σιδηροδρόμου βαδίζοντας προς τα βόρεια.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ