Η Τουρκία παραδίνει τη βάση Ιντσιρλίκ στις ΗΠΑ



http://www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 23, 2015.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη,  δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Τούρκων αξιωματούχων και πρόσθεσε ότι ένα σχετικό διάταγμα έχει υπογραφεί.


 Το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε, επίσης, σε μια στρατηγική τεσσάρων στοιχείων για την καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’.

Μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Σουρούτς, όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι που ζητούσαν να ανοικοδομήσουν την κατεστραμμένη από πόλεμο πόλη της Συρίας Άιν αλ Αράμπ ή Κομπάνι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κανόνισαν μια άμεση συνάντηση την Τρίτη, ακολούθησε  μια άλλη σύνοδος κορυφής ασφαλείας την Τετάρτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και οι στρατηγικές για την περαιτέρω καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει για τις εξελίξεις οι οποίες θα επηρέαζαν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και εκτός των συνόρων της και εξέφρασε τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους.

Παρά το γεγονός ότι ο Αρίντς απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς λεπτομέρειες των συνομιλιών, είπε,  εντούτοις, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το ότι οι δύο χώρες θα διεξάγουν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους.

Το στρατηγικό  σχέδιο

Το στρατηγικό σχέδιο έχει ως στόχο πρώτα να αποκρούσει το ισλαμικό κράτος στα ανατολικά με τη βοήθεια των δυνάμεων της αντιπολίτευσης της Συρίας και μέσω αυτής η Τουρκία στοχεύει να διασφαλίσει τα σύνορα της με τη Συρία.

Το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έχει ως στόχο να παρέχει αεροπορική υποστήριξη για τους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία.

Επιπλέον, ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που συζητήθηκε επίσης στη συνεδρίαση, ήταν η χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην επαρχία Αδάνων, για στρατιωτικά πλήγματα κατά του ισλαμικού κράτους από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στη Συμμαχία, που βρίσκεται υπό την αμερικανική ηγεσία, να επιτρέψει να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ κατά του ισλαμικού κράτους.

Στο τελικό σημείο σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση του αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους περιλαμβάνεται η Τουρκία που θα ξεκινήσει την ενεργό συμμετοχή της στη Συμμαχία υπό την αμερικανική ηγεσία. Στο πλαίσιο αυτό τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία των συνόρων.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν θα ενεργούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά μάλλον από αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ