Η «Gazprom» ανέστειλε τις εργασίες για τον αγωγό «Turkish Stream»






H Ρωσία και Τουρκία, εδώ και έξι μήνες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την τιμή του φυσικού αερίου, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναβάλλεται η έναρξη της κατασκευής του «South Stream» μέσω Τουρκίας, μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2015


Ιούλιος 7, 2015.

Η «Gazprom» αποφάσισε να αναστείλει την επέκταση του ενιαίου συστήματος των αγωγών αερίου, για την μελλοντική παροχή  φυσικού αερίου μέσω του «Turkish Stream»- [‘τουρκικού αγωγού’].





Οι εργασίες αναστάλθηκαν από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα ρωσικό οικονομικό πόρταλ, και εστάλη σχετική επιστολή προς το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  της   «Gazprom», Σεργκέι Προζόροφ.

Ο Προζόροφ στην επιστολή του προς της επικεφαλής των τριών θυγατρικών της «Gazprom» ((«Gazprom Invest», «Gazprom Tsentrremont" και " Gazprom komplektatsiya") ζητά την αναστολή των εργασιών των σχεδίων για την επέκταση του συστήματος αγωγού φυσικού αερίου  του «Νότιου Διάδρομου» που προβλέπεται την δια μέσου θαλάσσης πρόσβαση στην τουρκική ακτή, στο λεγόμενο «Turkish Stream».


Νωρίτερα το Bloomberg – όπως σημειώνει το δημοσίευμα-  ανέφερε ότι η Ρωσία και Τουρκία, εδώ και έξι μήνες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την τιμή του φυσικού αερίου, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναβάλλεται η έναρξη της κατασκευής του «South Stream», μέσω της Τουρκίας,  μέχρι, τουλάχιστον, τον Οκτώβριο του 2015.


Στις 29 Ιουνίου, η σύμβαση για την προμήθεια ρωσικού αερίου τελείωσε, και δεν υπάρχει νέα σύμβαση,  η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να υπογράψει οποιαδήποτε έγγραφο με τη Ρωσία.


Τον Δεκέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το πάγωμα του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» λόγω διαφωνιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Την ίδια στιγμή, η «Gazprom» και η τουρκική BOTAS,  υπέγραψαν μνημόνιο για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου.

Η διακυβερνητική συμφωνία των μερών ήταν να υπογραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 2015, αλλά αυτό δεν συνέβη.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ