Ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή της ‘Turkish Stream’




Ιούλιος 31, 2015.

Οι συνομιλίες για την κατασκευή της ‘τουρκικής ροής’ έχουν ανασταλεί επί αόριστο, λόγω του ότι η Μόσχα δεν συμφωνεί στον καθορισμό της έκπτωσης του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Τουρκία.


Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο,  για έκπτωση 10,25% , στην παράδοση  του ρωσικού φυσικού αερίου, χωρητικότητας 28-30 δισεκατομμυρίων μέτρων καυσίμου ανά έτος, αλλά η τελική συμφωνία  για την επικύρωση αυτής της έκπτωσης δεν έχει υπογραφεί.

«Η Ρωσία αποδέχθηκε τα αιτήματα της Τουρκίας σε μια σειρά πολύπλοκων θεμάτων σχετικά με την ‘τουρκική ροή’. Η έκπτωση κατά 10,25% για την Τουρκία αποτελεί δικαίωμα», είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς.

Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις εκτέλεσης έργων στα τέσσερα προγραμματισμένα δρομολόγια. Η Άγκυρα έχει εκδώσει προς το παρόν μια άδεια, μόνο για μια γραμμή.

Στη διαμάχη για το φυσικό αέριο, η τουρκική πλευρά,  είναι έτοιμη να καταφύγει σε διεθνή διαιτησία  για την τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι η χώρα δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσο αφορά την εκτέλεση της  ‘τουρκικής ροής’.

«Η Μόσχα μας βλέπει μόνο ως χώρα διέλευσης. Για εμάς αυτό δεν έχει νόημα. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη δημιουργία μιας κοινής αλυσίδας. Είχε επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά η Ρωσία έκανε πίσω», είπε.

Σύμφωνα με το αρχικό στάδιο, η ‘τουρκική ροή’ έπρεπε να είχε περατωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και το έργο επρόκειτο να  συμπληρώσει  αυτό που διακόπηκε από την ουκρανική διαμετακόμιση. 

Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί  την προσπάθεια αυτή της Ρωσίας σε όφελός της, στο σύνολο του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ