Οι αντιφάσεις της εθνικής ταυτότητας της πΓΔΜ




Η ‘μετάλλαξη’ του John Bitov/Bitove από Βούλγαρο σε ‘Μακεδόνα’ των Σκοπίων, προσθέτει άλλο ένα ερώτημα στην εθνική ταυτότητα των Σλάβων στην πΓΔΜ



Αύγουστος 1, 2015.
Ο λαός της πΓΔΜ συγκλονίστηκε από την είδηση ότι ο πιο σημαντικός υποστηρικτής του από το εξωτερικό, ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος John Bitov (Bitove), από τον Καναδά, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.


Ο Bítov ήταν ένα λαμπρό πρόσωπο της δημόσιας ζωής στις πρώτες ημέρες της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ  κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όπου είχε δωρίσει χρήματα και πρόσφερε αγαθά,  σε πολλά πολιτικά και κυβερνητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού (του οποίου οι προμήθειες αποτραβήχτηκαν de facto από το σερβικό στρατό το 1992).


Ο Bítov έγινε ένα σύμβολο της εμπιστοσύνης στην σχετικά μεγάλη κοινότητα της Διασποράς, που πριν από τις πράξεις( του Bítov) , είχε γελοιοποιηθεί από ‘κενό πατριωτισμό’. 


Η σημερινή νεκρολογία αποκαλεί τον John Bitov ως «μεγάλο Μακεδόνα πατριώτη», αλλά η αλήθεια δεν είναι τόσο απλή.


Ο Bitov γεννήθηκε στο Τορόντο από γονείς μετανάστες από την Καστοριά.
Χρηματοδότησε  με 1.500 δολάρια τα απομνημονεύματα του Ιβάν «Βάντσο» Μιχαήλοφ, τον περιβόητο τελευταίο ηγέτη του ιστορικού VMRO και φανατικού εθνικιστή του παν-βουλγαρισμού.


Ο Bitov έγινε στα νιάτα του μέλος της «Μακεδονοβλάχικης Βουλγαρικής Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου» στο Τορόντο, αργότερα έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της «Μακεδονικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (‘μακεδονική’ στη βουλγαρική χρήση- σε αντίθεση με τη σερβική – δεν ήταν αποκλειστικά από ‘Βουλγάρους’), ήταν μια βουλγαρική οργάνωση της οποίας τα μέλη  ήταν και είναι αποκλειστικά Βούλγαροι,  που προέρχονται  από χαρτογραφική εφεύρεση του 19ου αιώνα της «Μακεδονίας».


Εν ζωή ο John Bitov ήταν ένα επιφανής Καναδο-Βούλγαρος επιχειρηματίας, ο οποίος  ξαφνικά άλλαξε τον προσανατολισμό του και αποφάσισε με τη βοήθειά του και να γίνει χορηγός της  «Republika Makedonija», μετά την εμφάνισή της το 1991.


Μέσα σε μία νύχτα άλλαξε τη βουλγαρική ιδεολογία του, που την ευαγγελίζονταν μια ζωή,  τουλάχιστον αυτό έδειχνε, και άρχισε να υποστηρίζει με μεγάλες  προκλητικές οικονομικές δωρεές την «αρχαιοποίηση» καθώς και τις επεκτατικές ιδέες της «Ενωμένης Μακεδονίας», διαφοροποιούμενος από τη βουλγαρική εθνότητα.


Κάνοντας αυτήν την αναδρομή, απομένει να αναλυθεί τι σημαίνει όταν οι άνθρωποι που ήταν πριν Βούλγαροι, ξαφνικά αρχίζουν να υποστηρίζουν εμφανώς ένα μη βουλγαρικό εθνικό ιδεαλισμό, όπως καλλιεργείται στην πΓΔΜ από το 1991.


Παρουσιάζεται αυθόρμητα το ερώτημα: Αν όχι όλοι, τουλάχιστον πολλοί ηγέτες,  των Σκοπίων  και της λεγόμενης  «Μακεδονικής Διασποράς», πιστεύουν ότι η χρήση του ανοικτού βουλγαρικού εθνικισμού δεν αποτελεί μια καλή ιδέα για σήμερα και αντ’ αυτού ο «μακεδονικός πατριωτισμός» θα πρέπει να βρίσκεται σε χρήση, ακόμη και σε αντίθεση  με τη Βουλγαρία;


Η ζωή του John Bitov/Bitove αποτελεί σίγουρα μια αινιγματική εικόνα  έλλειψης αιχμηρών, εμφανών συνόρων μεταξύ του «βουλγαρισμού» και του «μακεδονισμού».




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ