Μετά από έξι χρόνια: Στο τραπέζι οι αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις



 Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι (α) με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου  Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο στις 2 Αυγούστου 2015.

Αύγουστος 2, 2015.

Παρά τις πρόσφατες τριβές, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραδώσει στην Αίγυπτο 16 επιθετικά ελικόπτερα Apache και τεθωρακισμένα οχήματα στη χώρα αυτή που την περιγράφουν ως ‘στρατηγικό σύμμαχο’.


Έτσι, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ την Κυριακή επανέλαβαν τις συναντήσεις στη βάση 'στρατηγικού διαλόγου',  που διακόπηκαν πριν έξι έτη, μετά την άφιξη του Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, μία ημέρα νωρίτερα στο Κάιρο.

«Η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου έχει σήμερα σοβαρές πιθανότητες για τις δύο πλευρές να επανεξετάσουν τις διαφορετικές πτυχές στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι κατά την έναρξη του διαλόγου.

«Η Αίγυπτος προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας, με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας των δύο χωρών και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ για να επωφεληθεί από τις οικονομικές ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στην Αίγυπτο», είπε ο Σούκρι.

Ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη μακροχρόνια υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κάιρο διαβεβαιώνοντας ότι «ο αμερικανικός λαός είναι δεσμευμένος για την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία του αιγυπτιακού λαού».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ παρέδωσαν οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Αίγυπτο ως τμήμα ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.

«Η φιλία μεταξύ των χωρών μας δεν βασίζεται σε κάποιο είδος τέλειας συμφωνίας», είπε ο Κέρι, «βασίζεται σε μια έντονη συνειδητοποίηση των κοινών συμφερόντων μας στους τομείς της περιφερειακής ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο Κέρι συνάντησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αργότερα την  Κυριακή, πριν αναχωρήσει για το Κατάρ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ