Ρώσος βουλευτής προτείνει ο ΟΗΕ να έχει έδρα στην Ελβετία








Αύγουστος 31, 2015.





Το μέλος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Άμυνα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιγκόρ Ζότοφ, έστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για μεταφορά της έδρας του Οργανισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ουδέτερη χώρα.


Σύμφωνα με την άποψή του, τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει να ενισχύσουν το ρόλο τους, ως ανωτάτου διαιτητή στη διεθνή σκηνή και να μην γίνουν εργαλείο επιρροής στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον Ζότοφ, η έδρα του Οργανισμού πρέπει να μεταφερθεί σε ένα κράτος ουδέτερο, όπως είναι η Ελβετία.

«Το όφελος από τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την πρωτοβουλία της μετακίνησης της έδρας του ΟΗΕ, είναι προφανές: Θα μπορέσουν τα κράτη μέλη να αναδιατάξουν τη θέση του διεθνούς οργανισμού, ενδυναμώνοντας τη ζήτημα των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στον οργανισμό και την προσαρμογή του στην τρέχουσα πραγματικότητα», είπε ο Ζότοφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται από την Ουάσιγκτον,  μια ‘επιλεκτική’ σειρά στην έκδοση των θεωρήσεων που επιτρέπουν τους εκπροσώπους στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Έδωσε το παράδειγμα για την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο που έλαβε θεώρηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες με περιορισμούς μετακίνησης.

«Η ηγεσία των ΗΠΑ δεν δικαιούται να εκδίδει αποφάσεις που περιορίζουν την παρουσία των εκπροσώπων στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως παρέμβαση στις υποθέσεις των Ηνωμένων Εθνών που είναι αντίθετη προς την Χάρτα του Οργανισμού». Είπε ο Ζότοφ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ