Οι ‘καρποί’ της «ελληνο-αλβανικής φιλίας»






Σήμερα στους Δρυμάδες γευτήκαμε για άλλη μια φορά τους καρπούς της «ελληνο-αλβανικής φιλίας»

Από τον Εθνικό Σύλλογο Βόρειος Ήπειρος 1914


Η κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες του Δήμου Χιμάρας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 4 π.μ. από το αλβανικό κράτος, ήρθε ως ένα θλιβερό επιστέγασμα της πολιτικής της «ελληνο-αλβανικής φιλίας» και της σταθερής υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας από  ΟΛΕΣ τις ελληνικές κυβερνήσεις.


Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών παραλλήλισε το σημερινό γεγονός στη Βόρειο Ήπειρο με την  καταστροφή των θρησκευτικών δομών που έγινε πρόσφατα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική από τους τζιχαντιστές.
Τα κροκοδείλια αυτά όμως δάκρυα ουδόλως μας συγκινούν, αφού όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι Υπουργοί Εξωτερικών από το 1974 και έπειτα τήρησαν και τηρούν υποχωρητική στάση έναντι του αλβανικού κράτους.  

ΚΑΜΙΑ ελληνική κυβέρνηση δεν χτύπησε ΠΟΤΕ το χέρι στο τραπέζι απέναντι στα Τίρανα για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, παρότι της δόθηκαν άπειρες αφορμές.

Όποτε ψελλίζει κάτι η Αθήνα για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών ο θρασύτατος αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, κάνει λόγο για παρέμβαση στα εσωτερικά του κράτους του. Ο ίδιος όμως θέτει στους Σκοπιανούς τον σεβασμό της Συμφωνίας της Αχρίδας και των ομοεθνών του ως προϋπόθεση για να συναινέσει υπέρ της ένταξης του σλαβικού κρατιδίου στο ΝΑΤΟ.

Αντίθετα οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έθεσαν ποτέ στην Αλβανία την επαναφορά σε ισχύ του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, που προβλέπει την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, αλλά υποχωρούν χωρίς ανταλλάγματα σε κάθε επιθυμία των αλβανών, όπως την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2009, την αποδοχή της υποψηφιότητας της για ένταξη στην Ε.Ε. επί ελληνική προεδρίας το 2014 και φυσικά τα ανοίγματα του νυν Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά τις επισκέψεις του σε Τίρανα και Πρίστινα τον περασμένο Ιούλιο.

Όσοι λοιπόν εκπρόσωποι του ελλαδικού πολιτικού κόσμου υποστήριζαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες σθεναρά ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας θα επιφέρει και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου ας καταπιούν επιτέλους τη γλώσσα τους.  

Η πολιτική «φιλίας» της Αθήνας έναντι των Τιράνων το μόνο που καταφέρνει είναι να συμβάλει στην «βελούδινη» γενοκτονία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Τον Αύγουστο του 2010 είχαμε την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, τον Αύγουστο του 2015 κατεδάφιση εκκλησίας, σε πέντε χρόνια σύμφωνα με την μαθηματική πρόοδο θα έχουμε την καταστροφή ολόκληρου χωριού.

Για όλη αυτή την κατάσταση βεβαίως δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και η τοπική αυτοδιοίκηση είτε με την εγκληματική αδράνεια που επιδεικνύουν είτε με την προδοτική στάση τους.


Από την πλευρά του ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 σχεδιάζει να αντιδράσει δυναμικά, ως απάντηση σε αυτή την προκλητική και αντίχριστη πράξη που μας επέστρεψε στο χοτζικό καθεστώς.  



26-8-2015