Από τον ΟΗΕ- Η Ρωσία ζήτησε επίσημα νέα εδάφη στην Αρκτική






Αύγουστος 4, 2015.

Μετά από χρόνια εκτεταμένη μελέτη, η Ρωσία κατέθεσε επίσημη αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη με αξιώσεις πρόσθεσης ζωνών στην Αρκτική, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό.



Η αίτηση αφορά υφαλοκρηπίδες στην Αρκτική, την κορυφογραμμή Μεντελέγιεφ και αυτήν του Λομονόσοφ, δύο μεγάλες δομές κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό.


Ζητείται ο επίσημος καθορισμός των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας στον Αρκτικό Ωκεανό,  που φθάνουν μέχρι την κεντρική Αρκτική Θάλασσα, όπου οδηγούν οι δύο κορυφογραμμές Λομονόσοφ και Μεντελέγιεφ και περιέχουν και την κοιλότητα Τσουκότς και αυτή του Ποντβοντίνκοφ.


Τώρα, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, το αρμόδιο όργανο, πρέπει να αποφασίσει εάν η Ρωσία πληροί τα κριτήρια για να εντάξει τα τεράστια εδάφη.


Η Επιτροπή  επιβεβαίωσε ότι το ρωσικό αίτημα, που είναι παλαιότερο και έχει αναθεωρηθεί, ενδέχεται να συζητηθεί κατά την επόμενη σύνοδο.


Το 2001, η Ρωσία είχε υποβάλλει την πρώτη επίσημη αίτηση στην Επιτροπή με αξιώσεις στην Αρκτική. Ωστόσο, η Επιτροπή απάντησε το 2002, ότι απαιτούνται συμπληρωματικές μελέτες πριν τη λήψη όποιας απόφασης.


Η γειτονική Νορβηγία το 2009, έγινε η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση σε απαίτηση εδαφών στην Αρκτική.


Η δανική Γροιλανδία βγήκε με παρόμοιες αξιώσεις το Δεκέμβριο του 2014.
Η Δανία έχει μια αξίωση στο βόρειο πόλο, η οποία συγκρούεται με τις ρωσικές απαιτήσεις.
Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης αξιώσεις.


Αν  η Επιτροπή εγκρίνει το αίτημα της Ρωσίας, η χώρα θα προσθέσει στο έδαφός της νέα έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Πιστεύεται ότι το έδαφος αυτό έχει 594 κοιτάσματα πετρελαίου και 159 κοιτάσματα φυσικού αερίου, επίσης διαθέτει κοιτάσματα νικελίου και περισσότερα από 350 κοιτάσματα χρυσού.


Το Μάρτιο του 2014, εγκρίθηκε αίτημα της Ρωσίας για το τμήμα της Οχοτσκικής Θάλασσας, έκτασης 52 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ