Συνέδριο Τατάρων Κριμαίας, στην Τουρκία






Αύγουστος 2, 2015.

Το δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο των Τατάρων της Κριμαίας, άρχισε το Σάββατο στην τουρκική πρωτεύουσα, Άγκυρα.


Σύμφωνα με τούρκικο δημοσίευμα, στο συνέδριο συμμετέχουν 480 άτομα, ογδόντα από τους οποίους είναι δημόσιες προσωπικότητες και ερευνητές που ασχολούνται με τα θέματα της Ουκρανίας και της Κριμαίας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλιμκίν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκάις, Νούμαν  Κουρτουλμούς, ο αναπληρωτής πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, Μεχμέτ Νασί Μποστάντζι και ο επικεφαλής της  Προεδρίας για τους Τούρκους  στο εξωτερικό και συναφών κοινοτήτων, Κουντρέτ Μπουλμπούλ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του κοινού των Τατάρων, Ρεφάτ Τσουμπάροφ, τόνισε ότι «παρά την καταπίεση από τη Ρωσία, οι Τάταροι της Κριμαίας δεν έχουν συμφιλιωθεί με την πολιτικής της και άρχισαν να την πολεμούν. Οι Τάταροι της Κριμαίας έχουν μια μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων».

Πρόσθεσε ότι  η Κριμαία ανήκει στους Τατάρους:

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία. Όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι οι Τάταροι της Κριμαίας δεν είναι ένα μικρό έθνος, αλλά είναι ο ιθαγενής λαός της Κριμαίας».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Κλιμκίν, παρέδωσε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο Ποροσένκο ενώπιον των συμμετεχόντων
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ουκρανία δεν αφήσει ποτέ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να παραβιάζονται τα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας, που θέλουν να ζήσουν ελεύθερα στη γη τους. Η Ουκρανία μαζί με τους διεθνείς εταίρους θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χερσόνησο και την επιστροφή  της Κριμαίας στην Ουκρανία».

Στο μήνυμά του ο Ποροσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία: «Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Τουρκία  , η οποία είναι και η ίδια συντάκτρια του εγγράφου για την ακεραιότητα της Ουκρανίας και καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας».

Το συνέδριο που άρχισε χθες θα τελειώσει σήμερα 2 Αυγούστου.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ