Πρόεδρος Τουρκοκυπρίων: Συμφωνία θα επιτευχθεί σε διάστημα μηνών






Αύγουστος 3, 2015.

Εντός μηνών θα μπορούσε να επιτευχθεί μια διευθέτηση μεταξύ  των δύο κοινοτήτων στο νησί της Κύπρου, δήλωσε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με το Cihan.


Μιλώντας στις Βρυξέλλες, μετά από μια σειρά από συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ, ο Ακιντζί δήλωσε ότι η ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου κινείται προς τα εμπρός.

Ο Ακιντζί, είπε, ακόμη, ότι αισθάνεται την ύπαρξη της αποφασιστικότητας μεταξύ των δύο πλευρών και μια διευθέτηση θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε λίγους μήνες και όχι σε χρόνια.

Οι δύο κοινότητες της Κύπρου, η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή προσπαθούν επί δεκαετίες να τερματίσουν την 40χρονη διαίρεση του νησιού με την υποστήριξη  του ΟΗΕ, αλλά έχουν πολλές διαφωνίες για την επίλυση.


Οι δύο κοινότητες διαχωρίστηκαν μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στο νησί της Κύπρου, το 1974, με αφορμή ένα πραξικόπημα.  

 Έκτοτε η Τουρκία, που ήταν μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις,  διατηρεί στο κατεχόμενο τμήμα, όπου βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι, αλλά, και Τούρκοι έποικοι από την Ανατολία,  στρατιωτική δύναμη πάνω από 40 χιλιάδες στρατιώτες.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ