Αλβανία: Παρουσίαση του βιβλίου «Η εθνοκάθαρση των Τσάμηδων»












Σεπτέμβριος 30, 2015.




Στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου  του Νέτζατ Μερτζούσι « Η εθνοκάθαρση στην Τσαμουριά».


Στην παρουσίαση ήταν ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων (PDIU), Σπετίμ Ιντρίζι,  που μίλησε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να τεκμηριωθεί η ιστορική αλήθεια για τους αλβανοτσάμηδες.

Ο Ιντρίζι τόνισε ότι η Ελλάδα, «έχοντας ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα μας, διαστρέβλωσε την αλήθεια, με το άλλοθι ότι υπήρξε ναζιστική συνεργασία των Τσάμηδων».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε  ότι  οι αλβανοτσάμηδες είχαν ενταχθεί σε αντιστασιακά  κινήματα και ότι από την ελληνική πλευρά ο Ναπολέων Ζέρβας, που δρούσε στην περιοχή τότε, υπήρξε συνεργάτης των Ναζί.

Ο συγγραφέας γράφει στο βιβλίο τα βιώματά του στην Παραμυθιά, όπου γεννήθηκε, και την κατάσταση που επικρατούσε επί γερμανικής κατοχής, όταν ήταν τότε εννέα χρονών. Και το πώς μετά με την οικογένειά του κατέφυγε στην Αλβανία και έμεινε στα Τίρανα.

Στο βιβλίο, ο Μερτζούσι προσπαθεί να ρίξει φως στην αλήθεια για τη δίωξη των τσάμηδων, τονίζοντας τις σχέσεις των τσάμηδων με τους ναζιστές και τους φασίστες, το ρόλο της ελληνικής εκκλησίας κατά τη διάρκεια των διωγμών των τσάμηδων και την κατάσταση που επικρατούσε στο μουσουλμανικό πληθυσμό των αλβανοτσάμηδων γενικότερα.

Ο συγγραφέας προσπαθεί να προσδιορίσει τα σκληρά γεγονότα και με δεδομένα «την απιστία των σοβινιστών  Ελλήνων  στην επί δύο αιώνων ελληνο-αλβανικής φιλίας και τον ρόλο του ελληνικού κλήρου στην στρατηγική της εθνοκάθαρσης και γενικότερα της γενοκτονίας των Τσάμηδων», σημειώνει το δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ