Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια: Μας συνδέει ο κοινός (σλαβικός) πολιτισμός και η γλώσσα










Σεπτέμβριος 7, 2015.







Σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρέσβης σε εφημερίδα των Σκοπίων, με την ευκαιρία των πέντε χρόνων ως επικεφαλής της  ρωσικής διπλωματίας στα Σκόπια, τόνισε τους ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας  και του σλαβικού πληθυσμού των Σκοπίων.


«Η Ρωσία και η πΓΔΜ έχουν πολλά κοινά. Μας συνδέει η συγγένεια του πολιτισμού και της γλώσσας. Στη χιλιετή ιστορία της χώρας μας περάσαμε από πολύ δύσκολες προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να διατηρήσουμε την πίστη και τις αξίες μας, οι οποίες βασίζονται  στην αγάπη για τον άνθρωπο και ανεξαρτησία και ελευθερία.

Νομίζω ότι η πνευματική συγγένεια των λαών μας, προκαθορίζει μια έλξη, μια αίσθηση ενότητας και βαθιάς αμοιβαίας συμπάθειας που οι κοινοί μας πρόγονοι προσεκτικά  μετέφεραν μέσω των αιώνων.

Είμαι βέβαιος ότι σήμερα, τον 21ο αιώνα, η καθημερινή πολιτική, η οικονομική συγκυρία και άλλες περιστάσεις δεν μπορούν να διασπάσουν αυτή διεξοδική εσωτερική σύνδεση.
Αντίθετα, μέσα στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, των ισχυρών προσπαθειών για την καταστροφή των αξιών της ανθρωπότητας στο σύγχρονο πολιτισμό και την επιβολή της ανήθικης ζωής, οι λαοί μας χρειάζονται ισχυρή και αμοιβαία υποστήριξη».

Θα προσθέσει: 

«Μία από τις μεγαλύτερες εντυπώσεις μου, είναι η πολιτιστική και η ιστορική ποικιλομορφία της χώρας σας, που αποτέλεσε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και από μόνη της συνθέτει ένα πλούτο εμπειριών και των παραδόσεων των λαών με διάφορες πολιτιστικές  και θρησκευτικές διαστάσεις.

Η συνύπαρξη διαφορετικών εθνών, μέσα σε μια κατάσταση αμοιβαίου εμπλουτισμού, διαμορφώνουν τους ανθρώπους, να είναι πιο προσεκτικοί προς τον άλλον και τηρούν την πίστη και την παράδοση και να ανέχονται την ιστορία των συμπολιτών τους.
Τα έθνη στην πΓΔΜ είναι ευχαριστημένα που ζουν μαζί σε ένα όμορφο τοπίο με ευνοϊκό κλίμα, όπως αυτό της χώρας σας».
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ