Ανησυχία Άγκυρας για ενίσχυση από Ρώσους και Αμερικανούς των Κούρδων της Συρίας




Οκτώβριος 14, 2015.

Την ανησυχία της έχει εκφράσει η τουρκική κυβέρνηση για τη στάση τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και της Ρωσίας, σε σχέση με τους Κούρδους της Συρίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήτευσε τους πρεσβευτές της Ρωσίας και των ΗΠΑ και τους επέστησε την προσοχή, μετά τις πληροφορίες για τις σχέσεις των χωρών


 αυτών με το Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας.

Η Άγκυρα, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα, έχει πει από το παρελθόν ότι θεωρεί το κουρδικό αυτό κόμμα ως μία τρομοκρατική  (αυτονομιστική ) οργάνωση και δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του.

«Το PYD έχει αρχίσει να προσεγγίζει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία τον τελευταίο καιρό. Θεωρούμαι ότι το κόμμα αυτό είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και θέλουμε όλες οι χώρες να εξετάσουν τις συνέπειες της συνεργασίας αυτής», ανέφερε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Μπουγκούν’ της Κωνσταντινούπολης.
Η Τουρκία φοβάται ότι η υποστήριξη προς την πολιτοφυλακή του κουρδικού αυτού κόμματος που είναι η ‘ομάδα λαϊκής άμυνας’ (YPG), που  έχει αναπτυχθεί  στα συριακά σύνορα σε ένα μήκος 900 χιλιομέτρων  θα πυροδοτήσει τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες του,  μεταξύ των Κούρδων των νοτιοανατολικών επαρχιών της Τουρκίας, προκαλώντας χάος στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει του μαχητές της YPG, που την βλέπει ως μια αποτελεσματική δύναμη για την καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’.
Η Τουρκία πιστεύει ότι και η Ρωσία  έχει σχέσεις το PYD  και την YPG, από τότε που ξεκίνησε επιθέσεις κατά του ισλαμικού κράτους, πριν από δύο εβδομάδες.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ