Τούρκος στρατιωτικός :“Μόνο οι Κούρδοι του Ιράκ θα αποκτήσουν ανεξαρτησία”






Οκτώβριος 29, 2015.

Ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμπούργκ, δήλωσε ότι ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος είναι πιθανόν να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον.


Σε συνάντηση με επιχειρηματίες στη νοτιοδυτική επαρχία της Αττάλειας, ο Μπασμπούγκ αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι οι Κούρδοι θα αποκτήσουν σύντομα ανεξαρτησία, αλλά «μόνο στο βόρειο Ιράκ και πουθενά αλλού».

Αναλύοντας τα γεγονότα διευκρίνισε ότι η κατάσταση ευνοεί σήμερα τους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους από το Ιράκ με την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ιράν.

Οι Κούρδοι αγωνίζονται για ένα ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,  και ο Μπασμπούγκ δήλωσε ότι τώρα είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν τη δική τους κρατική οντότητα.

«Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να έχει συμφωνήσει, ενώ η Τουρκία και το Ιράκ δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφέρειας στο Ιράκ».

Ο Μπασμπούγκ πιστεύει ότι ακόμη και χωρίς την τουρκική και  ιρανική υποστήριξη, το Κουρδιστάν του Ιράκ θα γίνει ανεξάρτητο κατά τα επόμενα χρόνια.


Σημείωσε ότι ο Ατατούρκ είχε πει ότι ένα ανεξάρτητο Ιρακινό Κουρδιστάν θα αποτελούσε  απειλή για την τουρκική επικράτεια και είπε ότι τα καντόνια του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης στη βόρεια Συρία (PYD) θέτουν σε κίνδυνο την (ακεραιότητα της ) χώρα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι η χώρα του πρέπει να βελτιώσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, προκειμένου να αποφευχθεί η απειλή που προέρχεται από τους Κούρδους της Τουρκίας να διεκδικήσουν ανεξαρτησία, όπως γράφει το κουρδικό  
busnews.



--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ