Η Κύπρος δεν αποσύρει το βέτο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ






Οκτώβριος 19, 2015.






Η Κύπρος δεν άλλαξε τη θέση της για τις διαπραγματεύσεις στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, με τη λογική ότι οι λόγοι για το βέτο κατά της Άγκυρας είναι ακόμη σε ισχύ, σημειώνει το βουλγαρικό Κρός, επικαλούμενο το ‘Reuters’.


Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν για την επιτάχυνση των συνομιλιών στην ένταξη της Τουρκίας, καθώς και στη διευκόλυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση θεωρήσεων σε Τούρκους πολίτες,  σε αντάλλαγμα  τη συνδρομή της χώρας στην μεταναστευτική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη.

«Οι λόγοι για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει δεν έπαψαν να υπάρχουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης στην ελληνική δημόσια τηλεόραση.

Ο Κασουλίδης αναφέρθηκε σε δύο από τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, στην αντιμετώπιση των θεμάτων δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων, και της δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση και να δοθεί τέλος στη διαίρεση της Κύπρου ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την μεταναστευτική κρίση και την ανάγκη της συνεργασίας με την Τουρκία, προκειμένου να αποκτήσει επιρροή στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

«Η Τουρκία είναι ειλικρινής στην επιθυμία της για εξεύρεση λύση στο Κυπριακό, που αφορά τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη πάνω από 50 έτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στο βόρειο – κατεχόμενο- τμήμα του νησιού.

Η Λευκωσία έχει καθηλώσει την ένταξη των διαπραγματεύσεων καθώς η Άγκυρα έχει ακόμη τα στρατεύματά της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σημειώνει το δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ