Τουρκία : Ηχηρή νίκη του Ερντογάν- Διαμαρτυρίες Κούρδων



  


Νοέμβριος 2, 2015.
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία δείχνουν ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το οποίο ιδρύθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ανέκτησε με ηχηρό τρόπο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Σχεδόν στο 100% των καταμετρημένων ψήφων, το ΑΚΡ κέρδισε πάνω από το 49%, όπως ανέφερε η τουρκική κρατική τηλεόραση.

Οι υποστηρικτές του κόμματος αυτού, στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ανέμιζαν σημαίες και γιόρτασαν, χθες, μπροστά από το σπίτι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, φωνάζοντας «Η Τουρκία είναι περήφανη για εσένα».


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμετ Νταβούτογλου, χαρακτήρισε την έκβαση των γενικών εκλογών και τη νίκη του κόμματος του AK,  ως νίκη της δημοκρατίας.
«Σήμερα είναι μια νίκη για τη δημοκρατία και το λαό μας», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους υποστηρικές του AKP που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, στο Ικόνιο, ένα προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος.

«Ελπίζουμε να σας υπηρετήσουμε επάξια,  κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να  σταθούμε πάλι ενώπιον σας το 2019», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατάφερε να υπερβεί το όριο του 10 τοις εκατό και να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, ανέφερε η τοπική τηλεόραση.
Το HDP κατέλαβε ποσοστό 10,4%, μειωμένο σε σύγκριση με το 13 τοις εκατό, που είχε καταλάβει τον Ιούνιο.


Ντιγιαρμπακίρ: Με δακρυγόνα αντιμετώπισαν τους Κούρδους

 Οι Κούρδοι γιορτάζουν για την είσοδο του HDP στο τουρκικό Κοινοβούλιο
Με δακρυγόνα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν διαδήλωση Κούρδων στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ, στην νοτιο ανατολική Τουρκία που διαμαρτύρονταν για τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.

Δεκάδες διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους πετούσαν πέτρες, μπλόκαραν το δρόμο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Στα νοτιοανατολικά της χώρας η ψηφοφορία έγινε στη σκιά των θωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας και αρκετοί δεν πήγαν να ψηφίσουν από φόβο, ενώ οι τουρκικές αρχές δημοσίευσαν ότι πάνω από 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν το φιλοκουρδικό HDP.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ