Η Ρωσία απαιτεί επιστροφή του ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης στους Ορθόδοξους




Νοέμβριος 26, 2015.

Η Ρωσία κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στην Ορθοδοξία, αυτό που τώρα αποτελεί το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης,  τον ναό της  Αγίας Σοφίας.


Το αίτημα υποβλήθηκε από τον Σεργκέι Γκαβρίλοφ, πρόεδρο της Επιτροπής για θέματα ιδιοκτησίας και ταυτόχρονα  είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής διακομματικής ομάδας για την προστασία των Ορθόδοξων χριστιανικών αξιών.

Ο Γκαβρίλοφ είπε ότι το ρωσικό κράτος θεωρεί αναγκαίο να τονισθεί ότι ο παλαιός περίλαμπρος ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι η Αγία Εκκλησία όλου του βυζαντινού κόσμου και αποτελεί ιδιοκτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Περιμένουμε  από την Τουρκία, προβεί σε αυτό το φιλικό βήμα-  να επιστρέψει την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ορθοδοξία.

Το ρωσικό κράτος είναι έτοιμο να βοηθήσει ουσιαστικά  με επαγγελματίες και επιστήμονες ώστε να επαναφερθεί ο Ιερός Ναός στην αρχική του μορφή», είπε ο Γκαβρίλοφ.

«Η πραγματοποίηση αυτού του αιτήματος θα επιστρέψει στην Τουρκία και το Ισλάμ να δείξει ότι η καλή θέληση είναι υπεράνω της πολιτικής».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι σημαντική για να εξισορροπηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, που έχουν επιδεινωθεί με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την Τουρκία.

Η Αγία Σοφία θεμελιώθηκε το 537 από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. 
Υπήρξε η πρώτη Ορθόδοξη Εκκλησία μέχρι το 1204, όταν από την κατάληψη της Πόλης από τους Δυτικούς έγινε Καθολική εκκλησία.

Το 1261 επέστρεψε πάλι στην Ορθοδοξία μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Τότε μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί,  σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ