Ο Βαρθολομαίος ζήτησε από τους Βούλγαρους τα κλεμμένα κειμήλια από Παγγαίο και Σέρρες




Νοέμβριος 9, 2015.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ υποδέχθηκε με τις υψηλότατες τιμές  αρχηγού κράτους, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ αυτός ζήτησε από τον αρχηγό του βουλγαρικού κράτους την επιστροφή των ιερών κειμηλίων που εκλάπησαν από τους Βουλγάρους από μονές της βόρειας Ελλάδας, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’.


Κατά τη διάρκεια τελετής, ο Βαρθολομαίος είπε ότι ζητεί «κυρίως την επιστροφή των κατασχεθέντων κατά τη διάρκεια  των πολέμων και των συγκρούσεων στη βαλκανική χερσόνησο τα ιερά λειτουργικά στον φυσικό τους χώρο στις μητροπόλεις και τις ιερές μονές της βόρειας Ελλάδας.

«Εμείς ιδιαίτερα προσευχόμαστε για την επιστροφή  των ιερών κειμηλίων της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο  όρος Παγγαίο και της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες καθώς και άλλοι ιεροί χώροι,  που έπεσαν θύματα ληστείας και είναι ασφαλώς αμαρτία ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων», είπε ο Βαρθολομαίος.

Τόνισε ότι είναι θαύμα το γεγονός ότι παρά τους διωγμούς, τις σφαγές και τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες, ο ευλογημένος λαός της Βουλγαρίας παρέμεινε πιστός στην πίστη των πατέρων του. Πρόσθεσε ότι για πολλούς αιώνες ο βουλγαρικός λαός μετά την καταστροφή του βουλγαρικού βασιλείου στα τέλη του 14ου αιώνα, υπέστη πολλές δοκιμασίες για να διατηρήσει την ορθόδοξη πίστη του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, είπε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της κατανόησης και της ανεκτικότητα μεταξύ των διαφόρων θρησκειών στη χώρα.
Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στα αιτήματα του Βαρθολομαίου για την επιστροφή των ανεκτίμητων θρησκευτικών θησαυρών των ελληνικών μοναστηριών.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ