«Το φλερτ Ελλάδας με Μόσχα τελείωσε- κλειστές θύρες για το ρωσικό ναυτικό




Νοέμβριος 10, 2015.

Στις αρχές του έτους 2015- γράφει το ρωσικό πρακτορείο Ρέγκνουμ- λίγο μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι Ρώσοι και οι Έλληνες διπλωμάτες προέβησαν σε μια γενικευμένη συζήτηση για οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα.


Αργότερα, όταν η κρίση της Συρίας μεταπήδησε σε οξεία φάση, η Μόσχα αιτήθηκε στην Αθήνα να της δοθεί άδεια για ανάπτυξη των πλοίων του Ρωσικού Ναυτικού, που βρίσκονται στη Μεσόγειο,  σε θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.


Οι Ρώσοι ήλπιζαν, επίσης, σε μια διμερή συμφωνία για διαμονές μικρής διάρκειας σε ελληνικά λιμάνια των πλοίων τους,  για ανεφοδιασμό καυσίμων και λοιπών εφοδίων.


Επιπλέον, η Μόσχα είχε προτείνει τη δημιουργία μιας αυτοτελούς ναυτικής βάσης.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Πεντάγωνο έστειλε έγγραφο στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την οδό που έπρεπε να ακολουθήσει.


Η νομική υπηρεσία 'ενημέρωσε' τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά,  ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα που συνδέονται με τη νομική βάση της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.


Άλλες πηγές ισχυρίζονται ότι υπήρξε απόφαση να μην αναπτυχθεί η συνεργασία με τη Ρωσία και ότι το ζήτημα ήταν καθαρά πολιτικό και έπρεπε να λάβει θέσει για αυτό ο πρωθυπουργός.


Το έντονο φλερτ που εκδηλώθηκε στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τη Μόσχα,  έγινε στο πλαίσιο των συνομιλιών της Αθήνας με την τρόικα των δανειστών. Δημιουργήθηκε η ορατότητα  μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας,  που δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη.


Ώθηση για επανάληψη των διμερών σχέσεων,  κατά τους προσεχείς μήνες θα μπορούσε να γίνει στις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στον εορτασμό του έτους της ελληνο-ρωσικής φιλίας, που κηρύχθηκε το 2016.  

Ωστόσο, στη νέα αυτή φάση δεν θα είναι το ίδιο, όπως στους τελευταίους μήνες, επειδή μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση, άλλαξαν  οι προτεραιότητές της, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. 

Επιπρόσθετα,  η προσφυγική κρίση έστρεψε το ενδιαφέρον της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ