Ο Τζον Κέρι ζητάει συντονισμό με τη Ρωσία για τη Συρία




Νοέμβριος 2, 2015.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία πρόκειται να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τη Ρωσία, αλλά «δεν επιθυμεί να περιορισθεί σε αυτό», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως δημοσιεύει η ρωσική ‘Βίζγκλιαντ’.


«Φυσικά, θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας με τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουμε να περιοριστούμε σε αυτό», δήλωσε ο Κέρι στο τηλεοπτικό κανάλι «Μιρ.

«Θα θέλαμε περισσότερα, αλλά αυτό εξαρτάται από τη Ρωσία, από τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με την πολιτική πτυχή της ειρήνης. Πρέπει να συζητήσουμε για το μέλλον του προέδρου Άσαντ, πρέπει να βρούμε μια πολιτική λύση», είπε.

Υπενθύμισε ότι η «πρόσφατη συνάντηση της Βιέννης ήταν πολύ παραγωγική».

«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνεδρίαση υπό την κοινή προεδρία, τόνισε ότι τόσο η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινηθούν προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης για την επίτευξη της ειρήνης. Συγκεκριμένα, θέλουμε να συνεργασθούμε, να μην διατυπώνουμε αντιρρήσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από την επιλογή που θα κάνει η Ρωσία», είπε ο Κέρι.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκεται στη Συρία, επειδή θέλει να βρει μια πολιτική λύση ή για να υποστηρίξει μόνο το καθεστώς του Άσαντ;

Εάν  ο στόχος της είναι να βοηθήσει το καθεστώς, τότε δεν θα επιτευχθεί λύση. Η Τουρκία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η συριακή αντιπολίτευση δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος είναι να προσκληθεί ο Άσαντ να μην συμμετάσχει στη δημιουργία μια νέας κυβέρνησης. Έτσι μπορεί να βοηθήσει τη χώρα του και να την σώσει. Η παρουσία της Ρωσίας μόνο για τη διατήρηση του καθεστώτος αποτελεί πρόβλημα στην περιοχή», δήλωσε ο Κέρι.

Ο Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τόνισε ότι οι ΗΠΑ, ενδέχεται να άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περίπτωση που εκτελεσθούν οι συμφωνίες του Μινσκ.

«Επιτεύχθηκε η συμφωνία του Μινσκ.  Αυτή απαιτεί ειδικές δράσεις από όλες τις πλευρές: τους αυτονομιστές, τη Ρωσία, το Κίεβο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα μέρη τηρούν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν. Τα βαριά όπλα πρέπει να απομακρυνθούν και να τα διεθνή σύνορα να παραμείνουν απαραβίαστα. Πρέπει να επιτραπεί ο ΟΑΣΕ να παρακολουθεί την κατάσταση», είπε ο Κέρι.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ