Η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία με ΕΕ και Βουλγαρία να ανοίξει τα σύνορα με την Τουρκία




Νοέμβριος 9, 2015.

Βουλγαρικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα εξετάσει το άνοιγμα του φράχτη που έχει αναγείρει κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία, στον Έβρο, ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη μετάβαση κατά τον χειμώνα των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν.


Ωστόσο, αυτό απαιτεί μια συμφωνία με την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός πολιτικής Προστασίας Νίκος Τόσκας στον ελληνικό πρακτορείο.

«Δεν μπορείς να ανοίξεις το φράχτη όταν υπάρχει κίνδυνος στην Ευρώπη να κλείσουν τα πάντα», είπε ο Τόσκας σχολιάζοντας τα συρματοπλέγματα στα σύνορα των χωρών της  Κεντρικής Ευρώπης.

 Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι απόψεις του επιβεβαιώνουν τη θέση της Αθήνας, ότι η χώρα είναι έτοιμη να διευκολύνει τη μετάβαση των μεταναστών από χερσαίες διαδρομές, με κακές καιρικές συνθήκες στη θάλασσα, αλλά χρειάζεται μια γενική συμφωνία με τις χώρες σε όλη τη διαδρομή προς την Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη, για να μην παραμείνουν στάσιμοι στην ελληνική επικράτεια.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ θα συγκεντρωθούν αυτήν την εβδομάδα στη τακτική συνάντησή τους.
 Την Τετάρτη στη Μάλτα θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ και ηγετών της βόρειας Αφρικής αναζητώντας μία λύση για τις εκατοντάδες χιλιάδες Αφρικανούς που περιμένουν σε χώρες όπως το Μαρόκο και η Λιβύη για να εισέλθουν στην Ιταλία και την Ισπανία.

Επιπρόσθετα, ο Τόσκας απέρριψε την πρωτοβουλία για θαλάσσιες περιπολίες από κοινού στο Αιγαίο με την Τουρκία για να εμποδίσουν το εμπόριο των ανθρώπων.

«Αυτό το θέμα έχει κλείσει. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για αυτές τις περιπολίες. Μπορεί να υπάρχει συντονισμός σε θάλασσα ή άλλα σημεία των συνόρων, αλλά η κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τη δική της επικράτεια και τα χωρικά της ύδατα», είπε.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ