Το Ιράκ υπέβαλε καταγγελία εναντίον της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας




Δεκέμβριος 12, 2015.
Οι ιρακινές αρχές υπέβαλαν καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.


«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της και να μην παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ», αναφέρει στην επιστολή του ο Ιρακινός πρέσβης στον ΟΗΕ προς την Αμερικανίδα πρέσβειρα στο παγκόσμιο σώμα, Σαμάνθα Πάουερ, που αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την Πάουερ, η θέση των ΗΠΑ είναι ότι η ανάπτυξη οποιωνδήποτε στρατευμάτων στο Ιράκ, θα πρέπει να γίνει με την συγκατάθεση της κυρίαρχης ιρακινής κυβέρνησης.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, περίπου 150 άρματα μάχης του τουρκικού στρατού εισέβαλαν στο Ιράκ.

Βρίσκονται, τώρα, σε μια στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη της Μοσούλης, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ντάις.

Η παρουσία των τουρκικών αρμάτων μάχης, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των ιρακινών αρχών.

Σε απάντηση η Άγκυρα, ανέφερε ότι το περασμένο έτος η Βαγδάτη είχε αυξήσει το όριο του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό έδαφος.

Η Τουρκία δικαιολόγησε την παρουσία των στρατευμάτων της ότι εκπαιδεύει ομάδες πεσμεργκά των Κούρδων για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με το BBC.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ