Ισραήλ- Τουρκία: Συνεργασία σε όπλα και μυστικές πληροφορίες




Δεκέμβριος 22, 2015.

Η Τουρκία και το Ισραήλ θα επαναλάβουν τις μεταξύ τους προμήθειες όπλων καθώς και την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών, όπως δήλωσε το Σάββατο ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας ‘ΝΑΤΙΒ’, Γιακόβ Κέντμι.



«Η συνέχιση των σχέσεων με το Ισραήλ, θα ενισχύσει την Τουρκία στην ασταθή περιοχή και θα της προσδώσει κύρος σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», δήλωσε ο Κέντμι, σύμφωνα με το ‘Τσέρνο μόρε Νόβοστι’ που επικαλείται ισραηλινές πηγές.


Ο εμπειρογνώμονας παρατήρησε, επίσης, ότι το Ισραήλ επωφελείται από τις τουρκικές απαιτήσεις,  με την παύση όλων των ποινικών και άλλων υποθέσεων που σχετίζονται με το «Στολίσκο  της Ελευθερίας».


Το Ισραήλ και η Τουρκία, κατά το παρελθόν ήταν στρατηγικοί εταίροι, αλλά απομακρύνθηκαν όταν η Τουρκία έθεσε ως φόντο στον προσανατολισμό της στην εξωτερική πολιτική, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για να ενισχύσει τη θέση της στον αραβικό-μουσουλμανικό κόσμο.


Οι σχέσεις τους πάγωσαν με το περιστατικό του στολίσκου της Ελευθερίας που  έπλεε προς την Παλαιστίνη και εμποδίστηκε από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις καθώς προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Από το περιστατικό σκοτώθηκαν εννέα  Τούρκοι ακτιβιστές.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ζήτησε την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, υπό προϋποθέσεις, μία από τις οποίες είναι η αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ