Η Τουρκία ετοιμάζεται για πλήρη έλεγχο των Στενών




Δεκέμβριος 6, 2015.
Η Τουρκία προτίθεται να τηρήσει επακριβώς τη ‘Σύμβαση του Μοντρέ- Montreux’ που διέπει τη λειτουργία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή  των Στενών του Βοσπόρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar Tass.


Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης η Άγκυρα ετοιμάζεται να θεσπίσει κυρώσεις και σχεδιάζει να προβεί σε πλήρη έλεγχο των πλοίων που διέρχονται από τα Στενά.

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσης ή χρησιμοποίησης για δικούς τους σκοπούς το υφιστάμενο καθεστώς του Μοντρέ», είπε.

Η «Σύμβαση του Μοντρέ» αναφέρεται στο καθεστώς που διέπει τα Στενά και υπεγράφη στην Ελβετία το 1936. Ρυθμίζει τη ναυσιπλοΐα στο Βόσπορο, στα Δαρδανέλλια και στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η Σύμβαση αναφέρεται σε καιρό ειρήνης στη διέλευση από τα Στενά πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών της Μαύρης Θάλασσας ή παράκτιων χωρών. Για τη συμμόρφωση με τη Σύμβαση υπεύθυνη είναι η Τουρκία.

Σε κατάσταση πολέμου ή απειλής πολέμου, η Σύμβαση προβλέπει την απαγόρευση όλων τον πολεμικών πλοίων από τα Στενά.

Εάν η Τουρκία δεν συμμετέχει στον πόλεμο, τα Στενά παραμένουν κλειστά για τα πλοία των εμπόλεμων μερών, όπως αναφέρεται.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ