Σκόπια: “Μακεδονισμός” και “Αλβανισμός” παίζουν στον προεκλογικό αγώνα




«Πως τα κόμματα ‘δουλεύουν’ τους ψηφοφόρους»


Δεκέμβριος 23, 2015.

Ως συνήθως, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων, πριν από τις εκλογές θα αυξηθεί η πολιτική ένταση, καθώς μερικοί θα αρχίσουν την ‘προστασία’ του «μακεδονισμού», ενώ οι άλλοι την ‘προστασία’ του «αλβανισμού», προκειμένου να τραβήξουν ψηφοφόρους και στη συνέχεια οι εντάσεις αυτές θα λησμονηθούν.



Αυτό γίνεται ορατό από τα  φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που ξεκίνησαν  εκστρατεία κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης, με δημοσιογράφους και αναλυτές, που επικρίνουν του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), ότι προπαγανδίζει  για ομοσπονδοποίηση της χώρας.

Ορισμένοι αναλυτές  σχολιάζουν ότι για το αλβανικό κόμμα DUI, ενόψει των εκλογών τίθεται το ζήτημα της συμφωνίας της Οχρίδας καθώς και στις υποσχέσεις του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει.


Η χρήση του φόβου για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ύπαρξη της κρατικής υπόστασης, αποτελούν τον ευκολότερο τρόπο για κερδίσουν στα πολιτικά σημεία των αντιπάλων τους στις εκλογές.


Αυτός ο φόβος καλλιεργείται από τις πολιτικές ελίτ στον κόσμο και στη συνέχεια εμφανίζονται ως σωτήρες των ανθρώπων που διακατέχονται από φόβο.


 Μέσα σε αυτόν τον φόβο ενσπείρεται (φυτεύεται γράφει το κείμενο) και το εθνικιστικό στοιχείο.
Έτσι αυξάνουν την ένταση στην πολιτική σκηνή για την προστασία του ‘μακεδονισμού’ ή του ‘αλβανισμού’, ανάλογα με την εθνικότητα, προκειμένου να κερδίσουν την υποστήριξη του λαού.


Με εντάσεις  και ξυλοδαρμούς σε στάσεις λεωφορείων μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, στα γήπεδα, σε αυλές σχολείων, σε μικτούς εθνικά οικισμούς, που θα διαρκέσουν λίγο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα τελειώσουν, αφού τα κόμματα λάβουν αυτό που θέλουν.


Ο Τζαμπίρ Ντεράλα,  της ΜΚΟ ‘Civil’ θα δηλώσει  ότι τα γεγονότα  που έλαβαν χώρα στο Κουμάνοβο το Μάιο του τρέχοντος έτους, ήταν μια προσπάθεια ανάφλεξης των διεθνικών συγκρούσεων, αλλά ήταν ανεπιτυχής. Ο ίδιος εκτιμά ότι η εθνικιστική ρητορική στο μέλλον θα αυξηθεί.


Ο Μάρκο Τροσανόφσκι από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Societas Civilis – Σκόπια», λέει ότι το άνοιγμα των εθνικιστικών χαρτών είναι το ‘καλύτερο’ στοιχείο για τα δύο κύρια κόμματα στην FYROM.

Ο Βλάντο Ντιμόφσκι του Κέντρου για τη ‘Διεθνική Ανοχή’ σημείωσε ότι οι πολίτες περιμένουν επιδείνωση των διεθνικών σχέσεων πριν από το νέο έτος και αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει μέχρι τις εκλογές.

Πέρυσι, μετά από αίτημα του DUI, μαζί με τις προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το αλβανικό αυτό κόμμα μποϊκοτάρισε τις προεδρικές εκλογές ζητώντας έναν συναινετικό πρόεδρο. Οι εκλογές κερδήθηκαν και το αλβανικό κόμμα DUI έκανε κυβέρνηση πάλι με σλαβικό VMRO-DPMNE και οι εντάσεις τελείωσαν.

Στο παρελθόν είχαν γίνει βίαιες διαμαρτυρίες κατά του Ταλάτ Τζαφέρι που διορίστηκε υπουργός Άμυνας, οι διαμαρτυρίες έγιναν από Σλάβους για να συσπειρώσουν τους ομοεθνείς τους στις δημοτικές εκλογές. Τότε στα Σκόπια καταστράφηκαν και κάηκαν πολλά αυτοκίνητα και λεωφορεία. Αυτά το 2013.

Ενώ το 2011 έγιναν ξυλοδαρμοί μεταξύ και Αλβανών και Σλάβων για την κατασκευή μιας εκκλησίας στο φρούριο – μουσείο της πόλης των Σκοπίων. Μετά τις εκλογές η υπόθεση ξεχάστηκε…
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ