Σερβία: Συνελήφθησαν για διαφθορά πρώην υπουργός, δήμαρχοι και επιχειρηματίες




Δεκέμβριος 28, 2015.

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε 79 άτομα, στη μεγαλύτερη δράση που έκανε ποτέ κατά της διαφθοράς στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.


«Οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι σε κυκλώματα διαφθοράς από το 2004, έχουν διαπράξει μια σειρά από εγκλήματα, συνολικά έχουν καταχραστεί 100 εκατομμύρια. Μεταξύ αυτών είναι πρώην υπουργός, πολλοί πρώην ανώτεροι υπάλληλοι,  νυν και πρώην δήμαρχοι και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας και δωροδοκία».

Όπως ανακοινώθηκε,  μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο πρώην Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Υδάτων, Σλόμπονταν Μιλοσαβλίεβιτς, μέλος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος. Ένας άλλος που συνελήφθη είναι ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ζόραν Μάρκοβιτς, και ο επιχειρηματίας Ζέλικο  Ζουνιτς.


«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση κατά της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος που έγινε μέχρι σήμερα. Όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο πολιτικός προσανατολισμός και η ιδιότητα των υπόπτων δεν έχει καμία σημασία», είπε ο Στεφάνοβιτς.


Η δράση της αστυνομίας συνεχίζεται, αναζητούνται  άλλοι πέντε συμμετέχοντες σε κυκλώματα διαφθοράς.

Οι ενέργειες των σερβικών αρχών έρχονται δύο εβδομάδες μετά που η Σερβία άνοιξε τα δύο πρώτα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στα οποία η πάταξη της διαφθοράς στο χώρο του δημοσίου αποτελεί προϋπόθεση της ένταξης, σύμφωνα με τη σερβική Rtv.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ