Η Ρωσία φέρνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη δράση του τουρκικού στρατού στο Ιράκ




Δεκέμβριος 8, 2015.

Η Ρωσία πρότεινε να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η δράση των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Itar Tass, επικαλούμενο διπλωματική πηγή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό.


Σύμφωνα με την πηγή, δεν πρόκειται για μια μονοθεματική συζήτηση. Οι Ρώσοι διπλωμάτες, θέλουν επίσης, να συζητήσουν το περιστατικό με το βομβαρδιστικό Su-24 που το κατέρριψε τουρκικό αεροσκάφος στα σύνορα της Συρίας.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας διεξάγεται σήμερα Τρίτη στις 19:00 τοπική ώρα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής, Μιχαήλ Ραμίζοφ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκριθούν ψηφίσματα «αλλά πρέπει να συζητηθούν γιατί δημιουργούν κρίσιμη κατάσταση και (η δράση των Τούρκων) ενδέχεται να χαρακτηρισθεί ως ένοπλη επέμβαση- άνευ αδείας του ΟΗΕ.

 Επιπλέον, η αντιπαράθεση είναι μεταξύ δύο συμμάχων των ΗΠΑ -  της Άγκυρας και  της Βαγδάτης,  που θέτει την Ουάσιγκτον σε μια μάλλον λεπτή ισορροπία.

«Το Ιράκ, στην πραγματικότητα, τη στιγμή αυτή,  εμφανίζεται ως ένα αποτυχημένο κράτος,  στο έδαφος του οποίου αρχίζουν να ενεργούν μονομερώς περιφερειακές δυνάμεις, που προσπαθούν να το ‘ροκανίσουν’», - είπε ο εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα στο βόρειο Ιράκ.
Η χώρα θέλει να ελέγχει πιθανές απειλές για τον εαυτό της, που προέρχονται από τους Κούρδους του Ιράκ.
Οι Τούρκοι, βέβαια, συνεργάζονται μαζί τους, αλλά παρόλα αυτά φοβούνται την αλληλεπίδραση με τους Κούρδους του Ιράκ με της Συρίας και ειδικά τους αυτονομιστές στην Τουρκία.

 «Η Ρωσία θέλει να συζητηθεί αυτή η κατάσταση. Άλλωστε η θέση των ΗΠΑ, σε αυτό το θέμα, δεν εκδηλώθηκε.

Η Βαγδάτη είναι στην πραγματικότητα κάτω από την πτέρυγα των Αμερικανών, και το ερώτημα εδώ είναι πόσο είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν στο Ιράκ, «αποτυχία της κυβέρνησης τους» στο έδαφος του οποίου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δουν την παρέμβαση της Τουρκίας  ως κάτι φυσιολογικό, θα αναγνωρίζουν, εμμέσως την αποτυχία τους στο πρόσωπο του Ιράκ.

Στις 5 Δεκεμβρίου η Τουρκία ανέπτυξε στρατιωτικές  δυνάμεις της στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, σε περιοχή που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ντάις, στην περιοχή της Μοσούλης.
 Η ιρακινή κυβέρνηση καθόρισε την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων  ως «εισβολή» και απαίτησε ότι η Άγκυρα απόσυρσή τους από την χώρα.

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε ότι η Βαγδάτη ενδέχεται  να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν η Τουρκία δεν αποσύρει από τη χώρα τα στρατεύματά της μέσα σε 48 ώρες.
Αργότερα, η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει μεταφορά  και άλλων στρατευμάτων στο Ιράκ, αλλά αρνήθηκε να αποσύρει εντελώς τα υπάρχοντα.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στο Ιράκ τώρα είναι 150 στρατιώτες και 20 με 25 άρματα μάχης.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ