ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο ο εξοπλισμός των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ




Δεκέμβριος 22, 2015.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, ψήφισε νόμο  που δίνει  τη δυνατότητα στον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να εξοπλίσει τις κουρδικές δυνάμεις, ειδικά του ιρακινού Κουρδιστάν, τους Πεσμεργκά, με βαρύ οπλισμό, χωρίς να είναι απαραίτητη η άδεια από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.


Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και από τα δύο μέρη, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.


«Πρέπει να εξοπλίσουμε τους Κούρδους για να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να πολεμήσουν το Ντάες», δήλωσε ο  γερουσιαστής Έλιοτ Ένγκελ από τους Δημοκρατικούς που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη.


« Είναι μια απόφαση ευοίωνη για τους Κούρδους, ώστε να έχουν τον άνεμο στην πλάτη τους», είπε χαρακτηριστικά.


Ο πρόεδρος Έντ Ρόις, δήλωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία είναι οι μόνες χερσαίες δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να αποκόψουν τη σύνδεση των τρομοκρατών μεταξύ Ιράκ και Συρίας. Πρόσθεσε ότι αυτό που έχουν καταφέρει μέχρι τώρα είναι πολύ σημαντικό, παρά το ότι δεν διαθέτουν βαρύ οπλισμό ενώ οι τρομοκράτες διαθέτουν σύγχρονα όπλα.


Οι Αμερικανοί προτίθενται να παραδώσουν στους Κούρδους άμεσα βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα, βαρύ πυροβολικό και αντιαρματικούς πυραύλους στην κυβέρνηση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ.


Στην απόφαση υπήρξε άμεση αντίδραση της Βαγδάτης, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν ότι δεν υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, αν και οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τέτοια εγγύηση και τείνουν προς τη σκέψη ότι όταν οι Κούρδοι λάβουν τα νέα όπλα, αυτό είναι πιθανόν να συμβεί και οι ΗΠΑ, μάλλον, θα υποστηρίξουν μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία των Κούρδων.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ