Αντι-νατοϊκή διαδήλωση στο Μαυροβούνιο




Δεκέμβριος 13, 2015.

Αντι-νατοϊκή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντογκόριτσα κατά της ένταξης της χώρας αυτής, των Δυτικών Βαλκανίων, στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.


 Οι διαμαρτυρόμενοι  φώναζαν συνθήματα « Δολοφόνοι του ΝΑΤΟ»,  «τα χέρια σας είναι ματωμένα», και άλλα, που έλεγαν ότι δεν ξεχνούν το βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ πριν 16 χρόνια στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Η διαμαρτυρία έγινε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης του ‘Δημοκρατικού Κόμματος’ και συμμετείχαν σε αυτήν δεκάδες ενώσεις πολιτών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Τα μέσα ενημέρωσης του Μαυροβουνίου ομιλούν για συμμετοχή τουλάχιστον 2.500 ατόμων, ενώ οι κυβερνητικές αρχές αναφέρουν ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 800 άτομα.

Μαζί με τα αντι-νατοϊκά συνθήματα  οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν και συνθήματα υπέρ της Ρωσίας και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, ο οποίος  είναι υποστηρικτής του φιλο-ρωσικού προσανατολισμού του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι οι προθέσεις της νατοϊκής συμμαχίας δεν είναι ειλικρινείς, καθώς η κυβέρνηση του Τζουκάνοβιτς έχει λάβει την πρόσκληση για ένταξη και τη βλέπει θετικά, ενώ ο ηγέτης της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας, ο Αντρίγια Μάντιτς, ζητά ένα δημοψήφισμα ως τον μόνο τρόπο για να αποφασίσει η χώρα εάν θα αποδεχθεί την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη του Μαυροβουνίου.

«Το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Βόμβες έπεφταν παντού, στο Μαυροβούνιο  και στη Σερβία, μέχρι και τα παράκτιά μας. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αυξήσει την περιφερειακή ισχύ του κατά της Ρωσίας, αλλά εμείς δεν πρέπει να εμπλακούμε σε τέτοια αντιπαράθεση», δήλωσε ο Μάντιτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην ένταξη αυτή πρέπει να  αποφανθεί ο λαός με ένα δημοψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια των νατοϊκών επιθέσεων κατά της τότε Γιουγκοσλαβίας (Σερβίας και Μαυροβούνιο) σκοτώθηκαν 550 άμαχοι εκ των οποίων 79 ήταν παιδιά, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.
--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ